Tijdens de eerste Verhalen van GMS-avond op vrijdag 21 februari in De MijnGang werd teruggeblikt op de jaren ’80 en ’90, toen een drugsepidemie en straatprostitutie de buurten Grasbroek, Musschemig en Schandelen (GMS) teisterden. Rob Heuperman, oprichter van het actiecomité Burgerinitiatief, deelde zijn ervaringen over de strijd voor een leefbare buurt.
In 1984 werd het actiecomité Burgerinitiatief opgericht in Robs woonkamer. Dit comité groeide uit tot een belangrijk aanspreekpunt voor politiek, politie en pers. Het comité pleitte onder meer voor de komst van een tippelzone om de problematiek beheersbaar te maken, wat uiteindelijk in 2000 gerealiseerd werd.
Met ludieke protestacties, zoals het verkleden als prostituees en het plaatsen van een doodskist in de raadszaal, wist het comité de aandacht op de problematiek te vestigen. In 1997 droeg het actiecomité het stokje over aan de nog steeds actieve Buurtorganisatie GMS. Hun gezamenlijke inzet leidde tot positieve veranderingen, zoals de oprichting van een politie-aanlooppunt (PAP) en de komst van Operatie Hartslag in 2001, een grootschalige aanpak tegen criminaliteit.
Rob Heuperman benadrukte dat solidariteit en volharding de sleutel waren tot succes. “Dat was en is nog altijd de kracht van GMS,” aldus Rob.
De volgende GMS-verhalenavond vindt plaats op vrijdag 21 maart en gaat over het Höfke van Sint Antonius. Deze activiteitenreeks is een initiatief van Buurtorganisatie GMS, Buurtteams Heerlen en Weller in het kader van het Heerlens Erfgoedjaar 2025.
Bron: Facebook Gemeente Heerlen