album-art

00:00
Luister live

De klok gaat vannacht weer een uur achteruit, maar waarom eigenlijk?

26 oktober 2024
Door: 
Jan Danihel

Vannacht is het weer zover: de klok gaat om 03:00 een uur terug, waarmee we officieel overschakelen van zomertijd naar wintertijd. Dit betekent een uurtje extra slaap, maar waarom doen we dit eigenlijk?

Het idee achter de winter- en zomertijd is dat we onze daglichturen efficiënter benutten. Zomertijd, ingevoerd in Nederland in 1977, verschuift de klok een uur vooruit om ervoor te zorgen dat we 's avonds langer licht hebben. In de winter wordt de klok teruggezet, zodat het ’s ochtends eerder licht wordt. Dit systeem werd oorspronkelijk ingevoerd om energie te besparen, vooral op verlichting, maar deze reden is vandaag de dag minder van toepassing door efficiëntere technologie en veranderingen in levensstijl.

Toch is het niet zonder discussie. De afgelopen jaren zijn er verschillende debatten gevoerd over het afschaffen van de klokwisselingen in de Europese Unie.

Argumenten voor het afschaffen van de wintertijd (en het behouden van zomertijd)

  1. Meer licht in de avonduren
    Door permanent de zomertijd te hanteren, blijven de avonden het hele jaar door langer licht. Dit heeft voordelen voor de volksgezondheid en het sociale leven, aangezien mensen na werktijd meer tijd hebben om buitenactiviteiten te ondernemen. Langere, lichtere avonden kunnen helpen tegen seizoensgebonden depressies, aangezien daglicht een positieve invloed heeft op het humeur en de productiviteit.
  2. Verhoogde economische activiteit
    Onderzoeken tonen aan dat mensen meer geneigd zijn om de deur uit te gaan en geld uit te geven als het ’s avonds langer licht is. Dit kan de omzet van bedrijven, zoals horeca en recreatie, stimuleren. Permanente zomertijd kan daarmee bijdragen aan een hogere economische activiteit, vooral in sectoren die afhankelijk zijn van avondbezoek.

Argumenten voor het afschaffen van de zomertijd (en het behouden van wintertijd)

  1. Minder verstoring van het natuurlijke ritme
    De wintertijd is dichter bij de standaardtijd, oftewel de tijdzone waarin Nederland valt, waardoor ons lichaam beter op deze tijd is afgestemd. Vooral kinderen en mensen met een gevoelig slaappatroon kunnen problemen ervaren met de zomertijd, zoals vermoeidheid en concentratieverlies. Wintertijd sluit ook beter aan bij onze natuurlijke biologische klok en zorgt voor meer ochtendlicht.
  2. Veiligheid en productiviteit in de ochtend
    Met een permanente wintertijd is het in de wintermaanden eerder licht in de ochtend. Dit kan zorgen voor een veiliger en actiever begin van de dag, omdat mensen beter zichtbaar zijn op weg naar werk of school. Vooral in noordelijke landen, waar de ochtenden lang donker blijven, wordt dit gezien als een belangrijk argument voor de afschaffing van de zomertijd.

Hoewel de Europese Unie eerder plannen maakte om de klokwissel af te schaffen, is er nog geen besluit genomen. Voor nu blijft het advies: vergeet vannacht niet de klok een uur terug te zetten en geniet van het extra uurtje rust.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495

Social media

Belangrijk

RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden. Website ontwikkeling door: Website Visie
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram