In Limburg zijn 3600 Romeinse munten gevonden, de grootste vondst van dit type ooit in de provincie. Dit bevestigde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aan omroep L1. De ontdekking, eerder dit jaar gedaan, is nu pas openbaar gemaakt.
De munten worden momenteel schoongemaakt en onderzocht in Heerlen door restaurateur Rasmus Thelen. Volgens hem zijn de munten handgemaakt en elk uniek geslagen. Hoewel het materiaal zelf weinig waarde heeft, is de historische waarde enorm. Deze munten dateren uit de laat-Romeinse tijd, een periode waar nog veel onbekend over is. Dit soort vondsten kan nieuwe inzichten bieden, aldus Thelen.
Karen Jeneson, conservator van het Thermenmuseum, benadrukt het belang van de vondst. Terwijl er in Midden-Nederland tussen 300 en 500 na Christus relatief weinig gebeurde, was Zuid-Limburg in die tijd een actief gebied. Naast de munten zelf, kan ook de vindplaats waardevolle informatie verschaffen.
Om het lopende onderzoek niet te verstoren, blijven details over de exacte locatie en de omstandigheden van de vondst voorlopig geheim. Naar verwachting worden de munten volgend jaar gepresenteerd.