De documentaire - "045 - Sporen van Mijnstreek-Oost" laat aan de hand van portretten van de bandleden van "Punkrockband Hangover" zien en horen hoe zij omgaan met het helaas nog steeds negatieve stigma van Heerlen-Noord en Mijnstreek-Oost. Verhalen over achterstand, over leven en vooral over vechten, doorgaan, trots en niet vergeten waar je vandaan komt.
Het verhaal
De documentaire is naar het idee van en geregisseerd door Emil Szarkowicz. Het verhaal schreef eigenlijk zichzelf, nadat de band Hangover contact had opgenomen met Emil. Ze maakten namelijk een nummer dat uitgegroeid was tot het volkslied van Heerlen-Noord, achter het spoor. Maar dat moest breder vond de groep, want het verhaal gaat ook om Kerkrade, Landgraaf, Geleen en Sittard. Dit is het verhaal van Mijnstreek-Oost.
''Jezelf herkennen. Dat is hopelijk wat er gebeurt als je naar deze documentaire kijkt''. Aldus de makers. En dat kan haast ook niet anders, alle beelden zijn geschoten buiten op straat, in de wijken en straten die bekend zijn bij iedereen die in de regio woont. Niet alleen Heerlen-Noord, maar ook Kerkrade en Landgraaf zijn te zien. Zo zijn er ook opnames te zien in de documentaire die niet gepland waren. Mensen op straat die ze toevallig tegenkwamen en uit zichzelf een gesprek met de bandleden begonnen over vroeger.Daarnaast bied de documentaire ook een kijk in de huidige problematiek en komt Ron Meyer aan het woord hoe de aanpak ervan verloopt. Want trots, echte trots is niet alleen kijken naar dat wat mooi is, maar dat wat niet goed is onder ogen zien, en gezamenlijk je schouders eronder te zetten. Die trots is de manier waarop de problematiek van Heerlen-Noord (en wellicht in de toekomst ook elders in het land) aangepakt word.
Audiovisueel aspect
De stijl van filmen moest ruw, straightforward en reëel zijn. Alsof je als kijker zelf meeloopt, in gesprek met de bandleden over hun jeugd en toekomst. Fly on the wall word deze methode ook wel genoemd. ''Soms ben ik net iets te laat met draaien of is een shot niet erg stabiel, maar dat is hoe het dan ''is''. We tonen de waarheid zoals die is en niet zoals we wensen dat het was. Daarom zit er in de documentaire geen enkel shot geschoten vanuit een statief. Dat doet afbreuk aan de flexibiliteit, ruwheid en aanpasbaarheid die de regio aan ons weerspiegelde.'' aldus Jan Danihel, een van de cameramannen die de documentaire heeft geschoten.
Ook in de montage is er goed overlegd tussen Emil Szarkowicz en de editors. ''Zo hebben we de keuze gemaakt om de documentaire op te splitsen in hoofdstukken. Je krijgt immers in totaal 6 verschillende portretten te zien van de bandleden, ieder met een geheel uniek en eigen verhaal, maar wel steeds dezelfde rode lijn: de impact van de omgeving en de regio. Zo bleef de grote hoeveelheid informatie toch verteerbaar voor de kijker'' Noah Tanamal, een van de twee editors, voegt toe: ''Wat ook leuk is, is dat je pas halverwege het idee krijgt om de hoofdstukken terug te laten slaan op het gemaakte volkslied. We hebben hier goed naar gekeken en al snel bleek dat de songtekst perfect aansloot op de thema's van de portretten.''
Uitzenddata
De documentaire is te zien via ons youtube kanaal en op televisie te zien op Ziggo kanaal 43 en KPN kanaal 1495. De documentaire is op televisie elke zondag om 12.00 uur en elke donderdag om 18.00 uur te zien.