Tijdens de derde nationale wespentelling heeft de limonadewesp voor het eerst de toppositie behaald. Met maar liefst 6854 getelde exemplaren is de limonadewesp veruit het meest waargenomen insect dit jaar. Deze groep, bestaande uit de gewone wesp en de Duitse wesp, heeft de vorige koploper, de honingbij, van de eerste plaats verdreven.
Op de tweede plaats eindigden de zweefvliegen met 3346 waarnemingen, gevolgd door de honingbij op plek drie. De Franse veldwesp en de Europese hoornaar completeren de top vijf, met respectievelijk de vierde en vijfde positie.
Meer Tellingen, Maar Nog Geen Conclusies
Dankzij een sterke toename van het aantal deelnemers aan de wespentelling – van 170 in 2023 naar 857 in 2024 – steeg ook het aantal getelde wespen fors. Toch waarschuwt Sjoert Fleurke, voorzitter van de Wespenstichting, dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de wespenstand in Nederland. "Dit is pas de derde keer dat we deze telling uitvoeren. We zien een mooie toename in het aantal waarnemingen, maar we hebben nog een aantal jaren van gegevens nodig om echt een goed beeld te krijgen van de trends."
Honingbij Verliest Eerste Plaats
In eerdere jaren stond de honingbij nog op de eerste plaats, maar dit jaar zakt deze naar de derde positie. Volgens Fleurke kan dit te maken hebben met een gerichtere focus van de tellers op wespen, nu de bezorgdheid over de wespensituatie in Nederland groeit. "Bijen en zweefvliegen worden vaak als bijvangst geteld, maar dit jaar lag de nadruk duidelijk meer op de wespen zelf."
Regionale Verschillen en Specifieke Waarnemingen
De provincie Limburg bleek een middenmoter in het aantal waarnemingen, maar de Wespenstichting verwacht volgend jaar betere resultaten, mede door de geplande Basiscursus Wespen die in november start. Gelderland leverde als provincie met het grootste oppervlak de meeste tellers en tellingen, terwijl Flevoland met 16 tellingen de minste waarnemingen rapporteerde.
Naast de standaard wespensoorten werden dit jaar ook enkele specifieke soorten handmatig toegevoegd door fanatieke insectenliefhebbers, waaronder knollenbladwespen en pottenbakkerswespen. Deze extra gegevens zijn bij de uiteindelijke resultaten gevoegd om een zo volledig mogelijk beeld te geven.
Toekomstige Verwachtingen
De toename van het aantal tellers stemt de Wespenstichting positief. "Met dit soort aantallen krijgen we echt een realistisch beeld van de stand van de wespen," aldus Fleurke. "Volgend jaar hopen we op nog meer deelnemers, zodat we nog betere data kunnen verzamelen en misschien al voorzichtig conclusies kunnen trekken over de toestand van de wespen in Nederland."