De Inspiratieprijs van het Cultuurfonds Limburg is dit jaar voor Nina Willems en Merlijn Huntjens van PANDA Collectief. Dit jaar is het uitgangspunt ‘Taal als vernieuwer’. Emile Roemer, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Limburg reikt de prijs op 23 november uit. De prijs bestaat uit een bedrag van € 15.000.
Nina Willems (1986) is theatermaker. Zo maakte ze onder andere de voorstelling ‘Doorgrond’ (over de crisis waarin de Oostelijke Mijnstreek na de mijnsluitingen raakte). Daarnaast werkt ze als docent aan de Toneelacademie Maastricht.
Merlijn Huntjens (1991) is schrijver. Tussen 2017 en 2019 was hij stadsdichter van Heerlen. Er verschijnen regelmatig gedichten van zijn hand in literaire tijdschriften zoals De Revisor en Tirade en in 2022 kwam zijn chapbook ‘De zee zwaait terug’ uit bij Literair Productiehuis Wintertuin.
PANDA Collectief
Nina en Merlijn ontmoetten elkaar in 2015, en richtten nog diezelfde dag collectief PANDA (Poetry And New Dramatic Arts) op. Met PANDA willen ze op een speelse, vernieuwende en toegankelijke manier literatuur (poëzie in het bijzonder) en theater maken en uitvoeren. Het liefst op plekken waar niemand dat verwacht. Hun uitvalsbasis is Heerlen en ze voeren projecten uit in heel Limburg en de Euregio Maas-Rijn. Van een compact collectief van twee makers met een voorliefde voor het schrijven van gedichten en het maken van speelse theatrale interventies, groeiden ze in de afgelopen acht jaar uit tot een literaire organisatie. Naast het maken van autonoom artistiek werk organiseren ze jaarlijks projecten rondom taal en de Euregio, bieden ze programma's voor literatuureducatie op basis- en voortgezet onderwijs aan en richtten ze 'Het Genootschap' op, waar literair talent in Limburg zich kan ontwikkelen.
Uit het juryrapport
Ondanks een aantal ijzersterke bijdragen, kwam de jury tot een unanieme voordracht aan PANDA, een collectief dat onder de bezielde leiding van Merlijn Huntjens en Nina Willems literaire projecten op het snijvlak tussen taalkunst, poëzie en performance bedenkt en ontwikkelt. De verhalen die zij vertellen wortelen altijd in Limburg en overstijgen vaak Euregionale grenzen. Ook gaan zij grenzen van disciplines over. Altijd met literatuur - met name poëzie - en taal als uitgangspunt. Zij rekken literatuur en poëzie op en maken deze op die manier toegankelijk en relevant voor een nieuw publiek. PANDA is altijd op zoek naar nieuwe manieren om de diversiteit van taalkunst en taal in kaart te brengen en zichtbaar te maken.
Eervolle vermeldingen
Daarnaast wil de jury Lotte Spreewenberg, Jhen Chen, Liang-Kai Yu, Emily Shin-Jie Lee, Hsieh I Hsuan en Chang Yu-Hsin van Limestonebooks en Rianne Siebenga en Hanneke Drohm, oprichters Kinderkrant resp. Jong043 en Het Roertje, een eervolle vermelding toekennen voor de manier waarop zij experimenteren met taal en de functie ervan opnieuw uitvinden.
Lotte Spreewenberg
Lotte Spreeuwenberg weet als schrijver haar onderzoek naar menselijke verhoudingen en de rol van liefde en sociale vaardigheden in taal tastbaar te maken. Haar boek Liefde en Revolutie stond op de longlist van de Hypatiaprijs 2022 voor het beste Nederlandstalige boek geschreven door een vrouwelijke filosoof.
Limestonebooks - Jhen Chen, Liang-Kai Yu, Emily Shin-Jie Lee, Hsieh I Hsuan en Chang Yu-Hsin
Limestonebooks is een curatorial platform met een focus op het publiceren van kunstboeken. Zij weten taal op een eigenzinnige wijze beeldend te maken via diverse media. Zij willen op deze wijze het publiek betrekken bij de content en context van de diverse publicaties.
Rianne Siebenga en Hanneke Drohm, oprichters Kinderkrant resp. Jong043 en Het Roertje
Met de kinderkrant willen Rianne Siebenga en Hanneke Drohm kinderen beter leren lezen en ze betrekken bij dingen die in hun lokale omgeving plaatsvinden. De inhoud van de krant komt tot stand in samenwerking met allerlei partners in de regio. Met deze krant weten zij kinderen, die vaak opgroeien in kwetsbare omstandigheden, te leren lezen zonder ze te bestempelen of te veroordelen. Een prachtig voorbeeld van het realiseren van interculturele verbindingen door taal.
Jury
De jury bestaat uit Chequita Nahar, voorzitter jury en bestuurslid Cultuurfonds Limburg; bestuursleden Cultuurfonds Limburg Richard Dols en Paul Moerel; Joost Horward, coördinator regieopleiding Toneelacademie Maastricht, regisseur, theatermaker en acteur, Theo Ploeg, journalist, socioloog en docent Maastricht Institute of Arts en Mariëlle van Eijs, jurysecretaris.
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg is een van de twaalf provinciale afdelingen.
Foto: Pascal Moors