Het was een middag vol verhalen, muziek en herinneringen bij het Mijnmonument Oranje Nassau I. Tijdens de activiteit Moele uëver koele, onderdeel van het Erfgoedjaar 2025, kwamen oud-mijnwerkers, hun kinderen en andere belangstellenden samen om het rijke mijnverleden van Heerlen levend te houden.
Foto: Gemeente Heerlen
Aan tafels met Sint Barbara-beeldjes, fotoboeken en oude krantenknipsels werd volop gepraat over het leven in en buiten de ‘koel’. De sfeer was warm en persoonlijk, met gesprekken over de hoogtijdagen van de mijnbouw, maar ook over de moeilijke periode na de mijnsluitingen. Er was gelach, gezang en zelfs een dansje — ondersteund door een accordeonist met herkenbare muziek, waaronder liedjes van Carboon.
Foto: Gemeente Heerlen
Toch was er ook ruimte voor stilte en besef. “De spoeling oud-koempels wordt steeds dunner,” klonk het. De aanwezigen stonden kort stil bij de mijnwerkers die jong zijn overleden of ons recent zijn ontvallen. Juist daarom zijn dit soort bijeenkomsten zo waardevol: het horen van verhalen uit eerste hand is iets om te koesteren.
Het Mijnmonument, met zijn karakteristieke schacht- en ophaalgebouw, bleek de perfecte locatie voor deze erfgoedactiviteit. Vrijwilligers van het Nederlands Mijnmuseum deelden hun kennis en herinneringen, omringd door authentieke voorwerpen uit de mijntijd. Een bijzonder moment was toen een zoon van een oud-mijnwerker zijn eigen jonge kinderen uitleg gaf over de ‘werkplek van opa’.
Foto: Gemeente Heerlen
Moele uëver koele is onderdeel van de reeks Verhalen uit de wijk, georganiseerd door Buurtorganisatie GMS, Buurtteams Heerlen en Heerlen Totaal. Met het Erfgoedjaar 2025 nog in volle gang, belooft het niet bij deze ene editie te blijven. De organisatie denkt zelfs al aan een vervolg in 2026.
Bron/foto: Gemeente Heerlen