album-art

00:00
Luister live

Week van de Pleegzorg van start! Met deze actieweek wil Jeugdzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg

1 november 2023
Door: 
Redactie

Elk jaar organiseert Jeugdzorg Nederland de Week van de Pleegzorg. Met deze actieweek wil Jeugdzorg Nederland aandacht vestigen op pleegzorg, en het tekort aan pleegouders. Tijdens de Week van de Pleegzorg staan er veel verschillende activiteiten op de agenda in samenwerking met gemeenten, zoals netwerkbijeenkomsten en speciale activiteiten om pleegouders in het zonnetje te zetten. In 2023 is de week van de pleegzorg van 1 tot en met 8 november. Er zijn dan allerlei activiteiten voor pleeggezinnen en voor mensen die meer willen weten over pleegzorg of pleegouder willen worden.

Informatieavonden in het hele land
In het hele land zijn informatiebijeenkomsten voor mensen die meer willen weten over pleegzorg of overwegen om pleegouder te worden. Je kunt daar vrijblijvend kennis maken met pleegzorg. Wil je naar een informatieavond bij jou in de buurt? De data vind je op de website van de pleegzorgorganisatie in je regio.

Nicolien van den Berg, bestuurslid Pleegzorg Nederland, benadrukt de urgentie: ‘Een veilig thuis is voor kinderen cruciaal om op te groeien en zich te ontwikkelen. We zien helaas al jaren een teruggang in het aantal beschikbare pleegouders waardoor kinderen te lang moeten wachten op een pleeggezin/tweede thuis. Te veel kinderen missen daardoor een veilig thuisgevoel met voldoende liefde en aandacht.’

Pleeggezin
Pleegouder word je niet van de een op de andere dag. Elke erkende pleegouder heeft een zorgvuldig traject doorlopen. Dat is nodig om mogelijke pleegouders te informeren en te kijken of het pleegouderschap bij ze past. Want de zorg van een kind aan iemand toevertrouwen vraagt om zorgvuldigheid. Dat is in het belang van het kind. Na het bijwonen van informatiebijeenkomsten kunnen toekomstige pleegouders zich aanmelden als mogelijke pleegouder.

Een pleeggezin neemt voor korte of langere tijd een kind op in het gezin dat niet thuis kan wonen. De pleegouders in het pleeggezin worden hierbij begeleid door een pleegzorginstelling. De ouders van het kind worden betrokken bij de hulpverlening. Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp die onder de Jeugdwet en daarmee onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten valt.

Aantal pleegouders
In 2022 verbleven 21.705 kinderen en jongeren in een pleeggezin. Het betreft het aantal unieke pleegkinderen dat voor kortere of langere tijd in een pleeggezin heeft gewoond. Sinds 2020 is er sprake van een daling van het aantal jeugdigen in de pleegzorg. In 2020 ging het om 23.093 kinderen en jongeren. In 2021 was het aantal gedaald naar 22.748 pleegkinderen.

Van alle jeugdigen die in 2022 de pleegzorg hebben verlaten, woonde 53 procent langer dan een jaar bij pleegouders. 37 procent daarvan heeft langer dan 2 jaar in een pleeggezin gewoond.

In 2022 waren er 16.608 pleeggezinnen, waaronder 1.712 nieuwe pleegouders. In datzelfde jaar zijn er 2.228 pleegouders gestopt. Het aantal pleeggezinnen is ook ten opzichte van 2021 gedaald. Toen waren er 17.548 pleeggezinnen (Pleegzorg Nederland, 2023).

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495

Social media

Belangrijk

RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden. Website ontwikkeling door: Website Visie
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram