Op 10 oktober hebben de bestuurders van Zuyderland en zorgverzekeraar CZ een intensief overleg gehad met minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Tijdens dit gesprek stonden de personeelstekorten in de zorg, de zorgen vanuit de regio Parkstad en de plannen voor de toekomst van het Zuyderland ziekenhuis centraal. Minister Agema sprak haar begrip uit voor de genomen besluiten, na aanvullende afspraken tussen het ziekenhuis en CZ die meer zekerheid moeten bieden voor de regio.
Een belangrijk onderdeel van de plannen is dat vanaf 2030 de complexe acute zorg, inclusief de spoedeisende hulp (SEH), op de locatie Sittard-Geleen wordt geconcentreerd. Hoewel Zuyderland en CZ hebben aangegeven dat er geen mogelijkheden zijn om van dit plan af te wijken gezien de huidige prognoses, is er wel ruimte voor aanpassingen mocht de arbeidsmarkt verbeteren. Er wordt actief gemonitord of het tekort aan zorgpersoneel in de acute zorg vermindert, wat in de toekomst eventueel kan leiden tot uitbreiding van acute zorg in Heerlen.
Op het gebied van geboortezorg zijn enkele plannen verder uitgewerkt. De laag complexe geboortezorg zal zoveel mogelijk in Heerlen worden aangeboden, en er wordt gekeken naar de mogelijkheid van een kraamhotel. Specialistische zorg rondom bevallingen wordt echter geconcentreerd in Sittard-Geleen. Zuyderland en CZ benadrukken dat het ziekenhuis in Heerlen minstens 30 jaar zal blijven bestaan en dat het behouden blijft als het hoofdkantoor van de organisatie, wat ook voor extra werkgelegenheid moet zorgen.
Daarnaast gaat Zuyderland in op de uitnodiging van minister Agema om een pilot met artificiële intelligentie (AI) te starten, gericht op het verminderen van administratieve lasten voor zorgverleners. Zowel Zuyderland als CZ spreken hun waardering uit voor het constructieve gesprek met de minister en zijn vastberaden om samen te werken aan een toekomstbestendige zorg voor de regio.
Kritiek en zorgen
Ondanks de aanvullende afspraken zijn er kritische geluiden te horen. Veel inwoners van de regio Parkstad maken zich zorgen over het verlies van de acute zorg in Heerlen, wat tot langere reistijden voor spoedgevallen kan leiden. Ook is er angst dat de zorgkwaliteit in de regio achteruitgaat, met name voor kwetsbare groepen zoals ouderen die afhankelijk zijn van snelle medische zorg. Hoewel Zuyderland toezegt dat de locatie Heerlen niet zal verdwijnen, blijft er ongerustheid dat verdere centralisatie van zorg onvermijdelijk is, wat de toegankelijkheid kan beperken. De toezegging dat bij een verbeterde arbeidsmarkt de acute zorgmogelijkheden in Heerlen mogelijk herzien kunnen worden, biedt enige hoop, maar de vraag blijft of dit in de praktijk haalbaar is.