Luister live

Nieuwe documentaire 'HOOP – de nieuwe generatie?' onderzoekt het belang van vrijheid voor jongeren

18 september 2024

 

Op vrijdag 20 september 2024 gaat de documentaire HOOP – de nieuwe generatie? in première tijdens een congres over vrijheid in de Brikke Oave in Brunssum. Deze film, in opdracht van de gemeente Brunssum en geregisseerd door Jeroen Daemen van Upendi Film, is een vervolg op de documentaire HOOP uit 2023, die het verhaal van de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelde. Dit vervolg richt zich op de vraag of jongeren vandaag de dag, ver verwijderd van oorlog en onderdrukking, het belang van vrijheid nog steeds begrijpen en kunnen doorgeven aan toekomstige generaties.

In de documentaire gaat Daemen, vanuit zijn persoonlijke betrokkenheid bij het oorlogsverleden, in gesprek met vier jongeren uit de regio. Zij reflecteren op actuele thema's zoals vrijheid, solidariteit en de bereidheid om voor een ander op te komen, zelfs als dat hun eigen veiligheid in gevaar zou kunnen brengen. Hun inzichten worden gevormd door bezoeken aan onder andere het Europees Parlement en een Dodenherdenking op een halflege Dam in Amsterdam.

De gesprekken met jongeren leveren verrassende inzichten op, die volgens Daemen een belangrijk puzzelstukje vormen in de discussie over hoe we het besef van vrijheid, 80 jaar na de bevrijding, levend kunnen houden. De première van de film, die 45 minuten duurt, vindt plaats aan het einde van het congres om 15.30 uur en wordt gevolgd door een paneldiscussie met de hoofdrolspelers uit de documentaire.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram