Luister live

Handbiker Mitch Valize pakt wereldtitel in Zürich

30 september 2024
Door: 
Redactie

Handbiker Mitch Valize heeft op de slotdag van de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg in Zürich een elfde wereldtitel toegevoegd aan het Nederlandse totaal. In de Zwitserse stad kwam de 29-jarige Heerlenaar solo over de streep.

Zo’n vijftien kilometer voor de finish wist Valize zich in de H5-handicapklasse los te maken uit de kopgroep. De Fransman Vergnaud en Oekraïner Bal zagen de Nederlander pas na de finish weer terug. Valize kwam na de wegwedstrijd over krap 58 kilometer met meer dan een minuut voorsprong over de streep. Het zilver ging naar Vergnaud, brons naar Bal.

Tri-bikes

Ook tri-biker Marieke van Soest kwam solo over de streep. De 37-jarige Nijkerkse bewees in Zürich dat er in de T1-klasse geen maat op haar staat. Al in de beginfase liet ze al haar concurrenten achter zich, om na krap 32 kilometer met een comfortabele voorsprong over de finish te rollen.

 

Wielrennen

Tot slot was er ook goud voor C3-renster Aniek Seelen. De 27-jarige Dreumelse ontbrak op de Paralympische Spelen bij gebrek aan voldoende Nederlandse startbewijzen, maar liet in Zürich zien zich met de mondiale top te kunnen meten. In de eindsprint was ze duidelijk de sterkste van de kopgroep. De Colombiaanse Perez Caballeros pakte het zilver, brons was voor Whitmore (Verenigde Staten).

­

UITLEG HANDICAPKLASSEN

In de parasport wordt elke sporter geclassificeerd voor hij of zij mee mag doen aan (inter)nationale wedstrijden. Doel hiervan is dat wedstrijden niet beslist worden op basis van handicap, maar op basis van trainingsarbeid, talent, etc.

Bij het wielrennen zijn er vier verschillende disciplines:

  • B = Tandems (B van blind)
  • C1-5 = Tweewielers (C van cycle)
  • H1-5 = Handbikers (H van handbike)
  • T1-2 = Driewielers (T van tricycle)

 

Het cijfer bij elke verschillende discipline geeft de zwaarte van de beperking aan. Hoe lager het cijfer, hoe zwaarder de handicap de sporter beperkt in de beoefening van zijn of haar sport. Handbikes en driewielers komen alleen in actie op de weg, voor tweewielers en tandems zijn er ook baanwedstrijden.

Mitch Valize tijdens de European Para Championships
Para Wielrennen - Tijdritten op August 18, 2023 in Zevenhuizen, Nederland.
Foto: Ilse Schaffers

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495

Social media

Belangrijk

RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram