Luister live

14 september Duits testalarm op mobiele telefoon

13 september 2023

Limburgers die op donderdag 14 september om 11 uur in de buurt zijn van een Duitse zendmast, kunnen op hun mobiele telefoon een test-noodbericht ontvangen van de Duitse overheid. Op dat tijdstip wordt in heel Duitsland naar alle mobiele telefoons een testbericht gestuurd, vergelijkbaar met het Nederlandse NL-Alert. Naast deze zogenoemde cell broadcast’, gaan op donderdag 14 september om 11 uur ook in het hele land de sirenes af als onderdeel van deze test.

Bij ontvangst van het testbericht kan uw telefoon tevens een hard geluid laten horen. Wie een dergelijk testbericht ontvangt of de sirene hoort, hoeft niks te doen.

In sommige delen van het Limburgse grensgebied kunnen Nederlandse mobiele telefoons verbinding maken met een Duitse zendmast. De gebruiker ziet dan de naam van een Duitse aanbieder (Telekom, Vodafone DE of Telefónica) in zijn schermpje. Op dat moment kunnen Duitse noodberichten worden ontvangen.

Dit systeem van cell broadcast’ is nieuw in Duitsland en wordt vanaf nu jaarlijks getest op de tweede donderdag van september. Het doel van de test is enerzijds om de technische werking uit te proberen en anderzijds om inwoners bekend te maken met het systeem en bewustzijn te creëren voor hetgeen mensen moeten doen als de sirenes afgaan. Vergelijkbaar met het Nederlandse NL-Alert, worden inwoners namelijk op deze manier gewaarschuwd in geval van een acuut gevaar, bijvoorbeeld in geval van een dreigend noodweer, een aardbeving, naderend hoogwater of bij een ongeval met een gevaarlijke stof.

Naast deze zogenoemde cell broadcast’, gaan ook in het hele land de sirenes af. En er wordt een bericht gestuurd via de bestaande landelijke alarmeringsapp ‘Nina’. Deze app is overigens ook (gratis) beschikbaar voor inwoners van het Limburgse grensgebied en verkrijgbaar via de gebruikelijke appstores voor Android- en Apple-apparaten.

Meer informatie over deze jaarlijkse test-dag die in Duitsland wordt georganiseerd, is hier te vinden: https://www.bbk.bund.de/DE/Warnung-Vorsorge/Bundesweiter-Warntag/bundesweiter-warntag_node.html

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram