Luister live

3000 jonge Heerlenaren krijgen toegang tot gratis digitale krant

1 november 2023

In de komende vier jaar krijgen drieduizend jongeren en hun ouders in Heerlen-Noord, een gemeenschap van maximaal 10.000 inwoners, kosteloos toegang tot de digitale versie van De Limburger. Dit initiatief, gefinancierd door het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN), heeft als doel om mensen toegang te bieden tot betrouwbare informatie, met het idee dat dit hun deelname aan de samenleving zal bevorderen.

Binnen dit project is het streven dat zowel de Universiteit Maastricht (UM) als de Open Universiteit (OU) in Heerlen onderzoek zullen uitvoeren naar het maatschappelijke effect van deze toegang tot nieuws. Gezinnen in het stadsdeel Heerlen-Noord, met kinderen in de groepen 6, 7 en 8 en VMBO 1 en 2, zullen vanaf 1 januari thuis kunnen inloggen om gebruik te maken van deze digitale toegang. Bovendien ontvangen honderd gezinnen binnen deze proef dagelijks een gedrukte krant.

De hoofdredacteur van De Limburger, Bjorn Oostra, benadrukt de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de krant om de kloof te dichten tussen mensen met verschillende toegang tot betrouwbare informatie. Hij kondigt tevens de intentie aan om een redactielokaal in de wijk te vestigen om de journalistiek dichter bij de gemeenschap te brengen. NPHLN-directeur Ron Meyer voegt toe dat het lezen over hun eigen leefomgeving zowel de betrokkenheid als de levenskansen van jongeren kan vergroten, wat op zijn beurt gemeenschappen en de democratie kan versterken.

Het project wordt ondersteund door talloze scholen en maatschappelijke instellingen, en heeft bekende ambassadeurs, waaronder schrijver Marcia Luyten, voormalig vice-premier Lodewijk Asscher, columnist Sheila Sitalsing, burgemeester Roel Wever van Heerlen, de Limburgse gedeputeerde voor onderwijs Elianne Demollin, wethouder Jordy Clemens van Heerlen, voormalig minister Lilianne Ploumen, landelijk MKB-voorzitter Jacco Vonhof en de Limburgse gouverneur Emile Roemer.

Heerlen-Noord staat voor uitdagingen, met een gemiddeld lagere levenskwaliteit dan elders in Nederland, met een laaggeletterdheidscijfer van 20 procent. Het Nationaal Programma Heerlen-Noord is opgericht om gedurende een periode van 25 jaar een sociale inhaalrace te realiseren, wat vergelijkbaar is met soortgelijke programma's in 19 andere gebieden in Nederland. NPHLN concentreert zich op vijf kernthema's: wonen, werken, leren, gezondheid en veiligheid.

Dit project, genaamd 'Krant van de Buurvrouw', is vernoemd naar de persoonlijke ervaring van NPHLN-directeur Ron Meyer, die opgroeide in de wijk Zeswegen in Heerlen-Noord en daarover eerder een TEDx-talk hield bij de Open Universiteit.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram