Luister live

Aantal verkeersongevallen in Limburg gestegen met 5,3%

16 januari 2024

Via: 045online

Het aantal ongelukken in het Limburgse verkeer neemt toe. In 2022 ging het 7.611 keer mis op wegen in Limburg, een stijging van 5,3% ten opzichte van een jaar eerder. Deze toename is lager dan landelijk gemiddeld (+6,8%), al zijn er wel grote lokale verschillen binnen de provincie. In Roerdalen ging het bijvoorbeeld zelfs om een stijging van ruim 35%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van onlangs gepubliceerde data van Rijkswaterstaat.

Limburg is niet de enige provincie waar het aantal verkeersongevallen is toegenomen. De sterkste stijging vond plaats in Zeeland (+10,9%), gevolgd door Noord-Brabant (+10,4%). Flevoland is de enige provincie waar juist een lichte daling was van het aantal ongelukken in het verkeer (-0,8%). “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet. Ook hebben wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.

Sterkste stijging in Roerdalen

Het aantal verkeersongevallen is binnen Limburg het sterkst toegenomen in de gemeente Roerdalen. In het laatst geregistreerde jaar ging het hier 123 keer mis op de weg, een stijging van 35,2% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Beek (+23,6%), Eijsden-Margraten (+21,9%) en in Leudal (+20,7%) was het oppassen geblazen door het sterk stijgende aantal ongelukken in het verkeer.

Niet overal was het kommer en kwel. In tien gemeenten nam het aantal verkeersongevallen juist af, in Voerendaal ging het zelfs om een daling van 30,1%.

Hier gebeuren de meeste ongevallen

Nergens in Limburg gaat het zo vaak mis op de weg als in Venlo. In het laatst gemeten jaar werden er in deze gemeente 998 verkeersongevallen geregistreerd. De gemeente is hiermee zelfs goed voor 13,1% van alle ongelukken in de hele provincie.

De provinciale top vijf gemeenten met de meeste verkeersongevallen is:

1. Venlo: 998 verkeersongevallen
2. Sittard-Geleen: 846 verkeersongevallen
3. Maastricht: 722 verkeersongevallen
4. Heerlen: 640 verkeersongevallen
5. Roermond: 512 verkeersongevallen

In Simpelveld lijken de wegen vooralsnog het veiligst: hier werden in één jaar tijd ‘slechts’ dertig verkeersongevallen gemeld. Benieuwd naar hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer lezen over het onderzoek? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer op https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/verkeersongevallen-neemt-toe

 

Bron: Independer

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram