Luister live

Asbestvrij wordt de nieuwe norm, ook in Parkstad. Milieu Centraal roept schuurbezitters op tot actie.

11 september 2023

Asbestvrij wordt de nieuwe norm, en dat is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. In aanloop naar de Week van de Asbestvrije Schuur (9 t/m 15 oktober) start Milieu Centraal vandaag haar landelijke campagne die schuurbezitters oproept én bewustmaakt om asbestdaken aan te pakken.

Ook in Limburg worden bewoners geactiveerd om deel te nemen. Asbest is veel toegepast in o.a. schuurdaken die gebouwd zijn voor 1994. In 2024, na 30 jaar, zijn de meeste van deze daken op, en is de kans op verwering groot. Er komen dan schadelijke vezels vrij in de lucht en op de grond. Actie om dit te voorkomen is noodzakelijk. Voor eigenaren van schuurtjes met een asbestdak kleiner dan 35m2 heeft Milieu Centraal nu een stappenplan ontwikkeld waarmee de vervanging zelf, veilig en voordelig uitgevoerd kan worden.

Daarnaast is vanaf vandaag de Asbest Helpdesk te bereiken en is er de Advies op Maat Tool waarmee men advies krijgt over het herkennen van asbestdaken tot en met een schatting van de kosten voor het vervangen. Tevens zetten gemeentes zich in om bewoners aan te sporen om aan de slag te gaan voor asbestvrije wijken. Voor meer informatie zie: www.asbestvrijeschuur.nl.

Een groene en gezonde wijk is asbestvrij
De asbestvrije schuur campagne is een initiatief dat het vervangen van asbestdaken veiliger en voordeliger maakt. "Niemand wil asbest in zijn of haar leefomgeving”, aldus Anna Beth Smeltekop, woordvoerder van Milieu Centraal.“De technische levensduur van asbestdaken komt ten einde en brengt een hoog risico om te verweren met zich mee. Er komen dan schadelijke vezels vrij en die zijn slecht voor onze gezondheid. Daarom moedigen wij doe-het-zelvers aan om hun asbest schuurdak te vervangen. Milieu Centraal heeft een duidelijk stappenplan ontwikkeld zodat iedereen met een schuurdak kleiner dan 35m2, zelf veilig aan de slag kan. Samen kunnen we onze leefomgeving gezonder maken en zelfs verfraaien door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzame opties zoals groene daken!”
Voor eigenaren van schuurdaken groter dan 35m2, waarbij professionele hulp vereist is, is het vervangen van asbestdaken ook van groot belang. Deze groep wordt opgeroepen om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om ervoor te zorgen dat hun schuurdak veilig, gezond en milieuvriendelijk wordt.

Vervangen, maar wat dan?
Asbest werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert. Asbest kan zijn verwerkt in golfplaten (op schuurtjes of een aanbouw), afvoerbuizen en schoorstenen. Maar ook in andere materialen zoals plafondplaten, vensterbanken en vloerzeil. Of in losse spullen, zoals oude warmhoudplaatjes en bloembakken. Asbestvezels zijn gevaarlijk als je ze inademt. Dat kan gebeuren als je ze breekt, er in gaat boren of zagen. Maar wat gebeurt er daarna met de asbest? Helaas kan Asbest niet worden gerecycled maar kan het ook niet worden verbrand. Het wordt gestort op speciale stortlocaties. Hier blijft de ingepakte en afgedekte asbest misschien wel voor eeuwig liggen.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram