Luister live

Atletiek: Leonie Balter en Ellis Jacobs uit Hoensbroek tonen zich tijdens Sylvesterloop

3 januari 2024

Via: 045online

ELSLOO – Roel Wijmenga heeft zondagavond in Elsloo de veertigste editie van de Sylvesterloop gewonnen. De snelste marathonloper van Limburg zegevierde na 10 km in 30.39. Per Velraeds uit Sweikhuizen finishte als tweede in 30.47. Bij de vrouwen zegevierde AVON-atlete Leonie Balter uit Hoensbroek in 34.20. STB Landgraaf atlete Ellis Jacobs die eveneens afkomstig is uit Hoensbroek finishte als tweede in 36.27.

Roel Wijmenga uit Stein loopt hard vanaf zijn zestiende.  Zijn doorbraak beleefde hij tijdens de Sylvesterloop in Elsloo. Daar werd de voormalige voetballer op oudejaarsavond, gescout door atletiekvereniging AV Unitas, uit Sittard. Hardlopen werd de passie en levensstijl van Roel Wijmenga. De gedreven atleet werd al snel een van de snelste hardlopers in Limburg.

Na mijn studie Fysiotherapie besloot hij om in Maastricht te gaan wonen. Begin 2019 besloot hij aldaar om zijn hardloopbaan een nieuwe impuls te geven. Dat lukte. Bij Atletiek Maastricht en onder trainer Michel van der Wall boekte hij forse progressie. Hij verbeterde al zijn persoonlijke records. In 2019 werd hij derde van Nederland tijdens het NK-marathon in Amsterdam. In 2023 verbeterde de topsporter zijn persoonlijk record op de marathon, zijn droomafstand naar 2.16.09. Limburgs beste atleet die naast zijn topsportleven parttime werkzaam is als geriatriefysiotherapeut bij Fysiotherapie Snijders in Stein heeft aangekondigd om het voorjaar zijn topsportloopbaan te beëindigen. Met zijn vijfde overwinning bekroonde Roel Wijmenga zijn bijzondere relatie met de Sylvesterloop.

Klik met de allerlaatste loopwedstijd van het jaar 

Een ‘klik’ met de allerlaatste loopwedstrijd van het jaar en de enige wedstrijd in Nederland die geheel bij kunstlicht wordt gelopen, heeft ook Leonie Balter.

Tot 2023 was de geboren en getogen Hoensbroekse met een tijd van 35.32 parcoursrecordhouder van de sfeervolle Sylvesterloop. In het jaar dat Leonie Balter, eerder Nederlands Kampioene marathon werd, snoepte Jennifer Gullikers, die haar thuiswedstrijd met glans won, haar met een fantastische tijd van 33.47 het parcoursrecord af. Leonie Balter liep zelf die avond met een tijd van 34.05 ook ruim onder haar eigen parcoursrecord. Maar dat bleek dus niet voldoende.

Na een korte kersvakantie in Engeland bleek dit keer een tijd van 34.20 ruim voldoende om te zegvieren voor Leonie Balter. STB atlete Ellis Jacobs was de enige die nog een beetje in het spoor kon blijven. Maar uiteindelijk bedroeg het verschil aan de meet toch ruim twee minuten.

Bij de Regiobank Kidsrun 13 t/m 16 jaar was er ook een Parkstad succesje. Ricco Beckers (14) uit Landgraaf werd in en tijd van 6.58 tweede. Winnaar werd Kai Willens (15) uit Geulle in 6.44.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram