Video: Noah Tanamal | © RTV Parkstad
Bakkerij Voncken sleepte onlangs het IFS Progress Food-certificaat binnen, de hoogste kwaliteitsnorm in de foodindustrie. Directeur Julien de la Haije vertelt wat dit inhoudt, wat de impact ervan is geweest op de hele bedrijfsvoering en hij blikt vooruit op de toekomst van het bakkersvak.
Met het behalen van het IFS Progress Food-certificaat is het Limburgse bakkersconcern zo'n twee jaar bezig geweest, vertelt directeur Julien de la Haije van bakkerij Voncken. Voorheen was er nog geen aparte toekenning voor bakkerijen, tegenwoordig wel. "En wij zijn de eerste ambachtelijke bakkerij in het zuiden die het label gehaald hebben," zegt De la Haije zichtbaar trots.
En terecht, want dit certificaat krijg je niet zomaar. De eisen op het gebied van voedselveiligheid en -kwaliteit zijn erg hoog. Om hieraan te kunnen voldoen, ging dus een proces van twee jaar vooraf. Dat heeft ook de nodige impact gehad op de bedrijfsvoering van het bedrijf. De la Haije: "Zo moet je rekening houden met de routing in het pand. Van oudsher kwamen leveranciers altijd gewoon makkelijk binnen, dat gaat nu niet meer. Je moet toestemming hebben om binnen te mogen komen."
Soms gaan de maatregelen heel ver, geeft de bakkerijdirecteur aan: "Van geen trouwringen meer dragen tijdens het werk tot kostenbesparend werken en alles netjes houden. We zijn daar nu nog strenger in geworden dan we al waren. Je merkt wel echt het effect daarvan op de hygiëne in het bedrijf. Ook is er meer structuur nu. Al was het nog wel een pittige opgave om iedereen mee te krijgen. Mensen die al twintig jaar bij ons werken, moesten ineens heel anders gaan werken."
Ook weten te behouden
Dat het uiteindelijk toch is gelukt, daar is De la Haije natuurlijk ontzettend trots op. "Nu moeten we natuurlijk wel zorgen dat we het certificaat behouden. Daar wordt ook streng op getest, in de toekomst zelfs via onaangekondigde steekproeven waarbij je helemaal wordt doorgelicht."
Voor de bakkerijdirecteur gaat het behalen van het certificaat verder dan alleen de voedselveiligheid en -kwaliteit waarborgen. "Het bakkersvak is nu een branche die krimpt. Op deze wijze maken we ons bedrijf klaar voor de toekomst."
Bekijk het hele interview dat Arno Krijnen had met Julien de la Haije via YouTube.