Luister live

Basisscholen in Parkstad maken kans op een jungleklas

23 augustus 2023

Van smartzone naar plantzone: mobieltjes de klas uit, planten erin

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal, blijkt dat meer dan de helft van de jongeren tussen 9 en 13 jaar zichzelf telefoonverslaafd vindt. Zorgwekkend, want die telefoons zorgen op school, maar ook daarbuiten, voor veel problemen. De aandachtsspanne van leerlingen is gedaald van 11 naar 8 seconden en ook hebben kinderen steeds meer moeite met lezen en schrijven. Niet voor niets mogen mobiele telefoons vanaf 1 januari 2024 niet meer mee de klas in. Tot die tijd komt de Nederlandse sierteeltsector met een aanvullende oplossing: planten in de klas. Klaslokalen met groen vergroten de welzijnsbeleving en het sociale klimaat van docenten en leerlingen. De sfeer wordt beter en concentratie neemt toe, blijkt uit bovenstaand onderzoek. Tijd voor een lesje rekenen in het oerwoud.

Groen geluk 

Gelukkig geldt er vanaf 1 januari 2024 een landelijk verbod op het bezit van mobiele telefoons in de klas. Voorlopig alleen nog voor middelbare scholen en de maatregel laat dus nog tot volgend jaar op zich wachten. Gelukkig is er een aanvullende oplossing: planten. Onderzoek van IVN Natuureducatie wijst namelijk uit dat planten een positieve impact hebben op de sfeer in de klas én de prestaties van leerlingen verhogen. Door de hogere luchtvochtigheid en zuurstofgehalte wordt de luchtkwaliteit in klaslokalen beter, wat zorgt voor een betere werking van de hersenen. In een onderwijsomgeving met planten zijn zowel docenten als leerlingen creatiever en productiever. Daarbij zorgen planten voor een gevoel van kalmte waardoor stress en agressiviteit verminderen.

 

Win een jungleklas

Met het oog op deze resultaten besluit Bloemenbureau Holland namens de Nederlandse Sierteeltsector om scholen in Nederland een handje te helpen. Door deel te nemen aan een wedstrijd kunnen docenten en leerlingen kans maken op een heuse jungleklas; een klas van onder tot boven gevuld met luchtzuiverende planten. Deelnemen is kinderlijk eenvoudig, klassen kunnen meedoen door een mailtje te sturen naar [email protected]. Een foto van de klas + een korte toelichting op waarom deze klas moet winnen is voldoende om kans te maken op de jungleklas. Naast de vergroening van het lokaal wint de klas ook een les over planten en verzorging en een verzorgingskit zodat ze de planten zelf kunnen onderhouden.

 

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram