Luister live

Basisschool de Caleidoscoop op bezoek bij NAVO Brunssum

11 juni 2024

Vrijdag 7 juni hebben de groepen 8A en 8B van de Brunsumse basisschool De Caleidoscoop het NAVO-project ‘De Soldatenmijn’ bezocht. De scholieren waren te gast bij ‘HQ Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) op het Hendrik van Nassau Ouwerkerkkamp, de vroegere Staatsmijn Hendrik in Brunssum.

De kinderen van de meesters Guido en Marco betraden het terrein via de oude hoofdingang aan de Akerstraat. Onder leiding van luitenant-kolonel Bart van HQ JFCBS kregen de scholieren een ruim 90-minuten durende presentatie aangeboden en een rondleiding over het terrein van een uur.

In de presentatie ‘De Soldatenmijn’ vertelt de overste over de opkomst, hoogtijdagen en ondergang van de Nederlandse mijnindustrie en de daarbij behorende sociaaleconomische gevolgen. Maar ook welke maatregelen de Nederlandse overheid nam, om vervangende werkgelegenheid naar dit gebied toe te halen. Een van die maatregelen was in 1967 het binnenhalen van een NAVO-hoofdkwartier (HQ AFCENT) uit Frankrijk.

Tijdens de rondleiding laat de overste het een en ander op het terrein zien, dat nog herinnert aan de staatsmijn en het huidige gebruik van het terrein.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram