Luister live

Beleef het Huis van Emoties op Cultura Nova

17 augustus 2023

Tijdens theaterfestival Cultura Nova, dat van 25 augustus t/m 3 september plaatsvindt in Heerlen, is het Huis van Emoties te zien. Het paviljoen is ontworpen door beeldend kunstenaar David Bade. In deze mini-expositieruimte worden werken getoond die door cliënten en medewerkers van Mondriaan zijn gemaakt.

In deze elfde editie van David Bade tekent Heerlen onder de tafel werken Bade, SCHUNCK en Mondriaan samen met festival Cultura Nova. Theater en beeldende kunst geven houvast om taboes te doorbreken en moeilijke onderwerpen te delen met elkaar en met het publiek. Het bouwen en inrichten van het paviljoen samen met cliënten en medewerkers van Mondriaan is een voorbeeld van hoe kunst kan dienen als een brug tussen mensen.

Het creatieproces
In juni 2023 startte Bade samen met medewerkers en cliënten van Mondriaan met het maken van kunstwerken en onderdelen voor het paviljoen. Deelnemers mochten in alle kunstvormen werken: beeldende kunst, muziek, dans, theater, film of fotografie.
Deze werken worden tijdens Cultura Nova getoond in het 'Huis van Emoties'. Het Huis van Emoties is een paviljoen dat wordt verdeeld in vier ruimtes, elk gebaseerd op een van de basisemoties: bang, blij, bedroefd en boos. De ruimtes worden ingericht met allerlei werken die samenhangen met elk thema. Sommige werken waren er al, sommige zijn speciaal voor dit project gemaakt. Maar allemaal door cliënten en medewerkers van Mondriaan.

Tijdens Cultura Nova 2023 is het ‘Huis’ op festivallocatie Burgemeester van Grunsvenplein gratis toegankelijk. Bade is het gehele festival aanwezig om bezoekers en deelnemers te betrekken bij het maken van nieuwe kunstwerken en deze toe te voegen aan het groeiende paviljoen.

Over David Bade en SCHUNCK
David Bade is een Nederlands kunstenaar die in 2013 samen met SCHUNCK het project ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’ startte. In deze serie maakt hij jaarlijks bijzondere portretten in en over Heerlen. Deze werken worden toegevoegd aan de gemeentelijke collectie die door SCHUNCK wordt beheerd. Zo ontstaat een beeldarchief dat het DNA van Heerlen vastlegt. In 2022 zocht Bade hiervoor de samenwerking op met Mondriaan. In het eindresultaat, het werk ‘Hallo Angst’, portretteerde Bade niet alleen cliënten en medewerkers van Mondriaan, maar ook therapeuten, schoonmakers, en vele anderen die bij de organisatie een rol vervullen. Dat project smaakte naar méér, en leidde tot wat nu het Huis van Emoties is geworden, in deze inmiddels elfde editie van DBTHODT.
Lees hier meer over 'David Bade tekent Heerlen onder de tafel'.

Over Mondriaan

Mondriaan biedt geestelijke gezondheidszorg, preventie en verslavingszorg voor kinderen, volwassenen en ouderen en forensische psychiatrie in Zuid-Limburg.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram