Luister live

Bijna alle gemeenten hebben genoeg sportlocaties voor verplichte gymuren

28 augustus 2023

Basisscholen moeten vanaf komend schooljaar voor alle leerlingen minimaal twee lesuren bewegingsonderwijs per week verzorgen. Maar dan moeten daar wel genoeg sportlocaties voor zijn. 85 procent van de gemeenten geeft aan alle scholen genoeg sportlocaties te kunnen bieden om aan de nieuwe verplichting te voldoen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder gemeenteambtenaren. De meeste gemeenten willen bijvoorbeeld andere soorten accommodaties inzetten voor bewegingsonderwijs, zoals schoolpleinen en grasvelden.

Meer bewegingsonderwijs buiten
Gemeenten verwachten dat meer lessen bewegingsonderwijs in de buitenlucht zullen plaatsvinden. Ten opzichte van vorig schooljaar wordt nu al in meer gemeenten in de buitenlucht bewegingsonderwijs verzorgd. Scholen maken vooral meer gebruik van sportvelden (van 41% naar 60% van de gemeenten) en schoolpleinen (van 35% naar 56%).

Accommodaties efficiënter inzetten
Ook gaan gemeenten de accommodaties efficiënter inzetten om zo aan meer groepen ruimte te bieden voor de benodigde lesuren bewegingsonderwijs. Mogelijk houden ze daarbij minder rekening met voorkeuren van scholen voor gymtijden en -locaties.

Vragenlijst onder gemeenteambtenaren
Deze cijfers zijn gebaseerd op een vragenlijst onder het gemeentepanel van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) in maart 2023. In totaal hebben 110 gemeenten de vragenlijst ingevuld. De verzamelde data hebben we gewogen naar stedelijkheid van de gemeente en vormen een goede afspiegeling van de Nederlandse gemeenten. We voerden het onderzoek uit in opdracht van VSG.

 

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram