Luister live

Binnenkort is in Parkstad de Romeins Limburgse Kaas (Limburgica Caseus) te verkrijgen

4 september 2023

Op donderdagavond 21 september 2023 vindt om 19:00 op locatie Thermenmuseum Heerlen (Coriovallumstraat 9) de lancering plaats van de Limburgica Caseus (kaas). Depute Leon Faassen ontvangt tijdens de lancering de eerste Limburgica kaas, een Romeinse kaas gebaseerd op een unieke historische Romeinse receptuur van agronoom Columella.

Over Limburgica Caseus MMXXII
De Romeinen waren behendige kaasmakers. Zo maakten ze verse romige kazen  en ‘ricotta’ van achtergebleven wei. Kaasmaker Anton Mildershoof en Delicious eigenaar Ronald Stoot lieten zich inspireren door de Romeinse Moretum kruidensmeerkazen en recepten van agronoom Lucius Columella. Moretum wordt gemaakt van verse kaas, Italiaanse kruiden, zout, olie en azijn. Mildershoof gebruikte o.a. lavaskruid, afkomstig uit Verona, koriander uit Sicilie en verse citroenen uit Amalfi. Het resultaat draagt de naam LIMBURGICA.

Het door designer Christian Petermann gemaakte ontwerp (zie bijlage) van het Limburgica Caseus MMXXIII label, bevat een impressie van de in Voerendaal (Furenthela) gevonden resten van een Villa Rustica met een gezelschap waaronder 'De Dame van Simpelveld' en is geinspireerd op de aangetroffen mozaiektegels van de Caracalla Thermen in Rome. Daarnaast staan de 2 blauwe lijnen aan de buitenzijde voor de Heerlense Geleenbeek en Caumerbeek die ertoe hebben geleid dat de Romeinen in Heerlen een nederzetting realiseerden en de Thermen.

Romeinen en Kaas
In het oude Rome stonden de Romeinen bekend om hun vaardigheid in het maken van kaas. Ze produceerden een scala aan heerlijke kazen, van romige verse varianten tot de beroemde 'ricotta,' gemaakt van de overgebleven wei. Bovendien waren ze bedreven in het maken van harde kazen, zoals pecorino. Kaas werd in het hele Romeinse Rijk gegeten. Het was zelfs een normaal onderdeel van het normale rantsoen van Romeinse soldaten. Er was kaas van geiten, schapen en runderen, maar ook van ezels, paarden en kamelen. Kaas werd zowel met brood gegeten als verwerkt in gerechten.

Het bewijs voor de Romeinse kaascultuur is overvloedig aanwezig in antieke teksten, archeologische vondsten en kunstwerken. Kaaszeven uit die tijd zijn ontdekt, en op fresco's zijn afbeeldingen van kaas te zien. Verse kazen werden traditioneel bewaard in rieten of spanen mandjes, wat getuigt van de zorg en aandacht die de Romeinen aan hun kaasproductie besteedden. De Romeinen waren niet alleen meesters in militaire veroveringen en architectuur, maar ook in het ambacht van kaasmaken. Hun erfgoed leeft voort in de rijke geschiedenis van kaasproductie en genot.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram