Luister live

Bom barst bij voetbalvereniging Heksenberg/NEC

13 december 2023

Via: 045online

HEERLEN – Derdeklasser Heksenberg/NEC werd afgelopen zondag met liefst 10-0 afgedroogd in Bunde. De blamage en ultieme vernedering was het sluitstuk van een tumultueuze week in Heerlen Noord. Het technisch bestuur van Heksenberg zegde in een onderhoud de samenwerking met doelman en sterkhouder Collin van Eijk op. Vader Roger van Eijck (keeperstrainer) en broer Kay van Eijck (keeperstrainer) verklaarden zich daarop solidair en stapten eveneens op.

Het ontluisterende einde aan een voetbal-en familiesprookje. Drie clubmensen in een klap weg bij Heksenberg-NEC voelguijdige

Daarmee kwam er een vroegtijdig einde aan een voetbal- en familiesprookje. De overstap van Collin van Eijk van eersteklasser EHC naar derdeklasser Heksenberg- NEC was voor dit seizoen onbetwist een de meest spraakmakende spelerswisselingen in het Zuid-Limburgse amateurvoetbal. De ranke en atletische oud-profdoelman had met fantastisch keeperswerk afgelopen seizoen immers een groot aandeel in het klassenbehoud van EHC. EHC’s trainersduo Eric van der Luer en Hans Spillmann wilden dan ook dolgraag door met de EHC-aanvoerder door. Maar Collin van Eik, onbetwist de beste doelman in de eerste klasse, en fel begeerd door tal van clubs in Limburg België en Duitsland koos voor zijn familie.

De doelman maakte de overstap naar derdeklasser Heksenberg NEC. Daar werd hij de opvolger van zijn vier jaar oudere broer Kay (35), die er de afgelopen jaren het doel verdedigde. “Ik had met Kay de afspraak dat als hij zou stoppen bij Heksenberg-NEC ik hem zou volgen. In de winterstop werd duidelijk dat Kay vanwege heupslijtage niet langer kon doorgaan. Dus toen al heb ik de knoop doorgehakt. Want als je je familie iets belooft moet je dat ook nakomen. Broer Kay keeperstrainer en pa Roger als assisttrainer op de bank, voor Collin van Eik was het een fantastisch gegeven. “Dit is natuurlijk echt het cluppie van mijn vader. Die was voor de fusie met Heksenberg al ruim 35 jaar aan NEC ’92 en RKSNE, samen met Nieuw Einde de voorganger van NEC verbonden. In zijn ouderlijke huis in Nieuw-Einde dicht bij sportcomplex de Varenbeuk is het ook voor Collin van Eijk ook allemaal begonnen.

De voetbalcirkel voor hem en de familie van Eijck leek kortom rond in het jaar dat Heksenberg-NEC haar 100-jarig bestaan viert. Heksenberg-NEC versterkte haar op het oog al kwalitatief redelijk goede team naast Collin van Eijck ook met een aantal getalenteerde jeugdige voetballers van o.a. Groene Ster.  De sportieve start was veelbelovend. Heksenberg, dat vorig seizoen een sportief zeer teleurstellend seizoen beleefde kende een kickstart: zeven punten uit de eerste drie duels. Daarna stropte het. Er volgde een reeks van vijf nederlagen enkel onderbroken door een knappe 2-2 puntendeling in de derby tegen koploper Sporting Heerlen en een 1-2 zege bij Gulpen. Met elf punten uit twaalf duels is Heksenberg-NEC na de 10-0 in Bunde inmiddels afgezakt tot virtueel hekkensluiter in de derde klasse A.

“We hebben een team waarvan 85 procent de spelers prima het niveau van de derde klasse aankan. Maar op de een of andere manier is het geen echt team. Mede omdat sommige spelers niet in hun kracht worden gebruikt en mijns inziens op verkeerde plekken staan”, verklaart Van Eijk. De nooit om een woordje verlegen Heerlenaar ventileerde zijn mening ook aan trainer-coach Kevin Nowacki.  “Maar de trainer stond niet open voor mijn argumenten. Het technisch bestuur liet me nu weten dat ik aan de stoelpoten van de trainer zaagde. En dat daarom de samenwerking werd opgezegd.”

“Zo ga je als vereniging niet met clubmensen om”

En dan te bedenken dat de club drie jaar lang bij me aan de deur heeft gesmeekt of ik terug wilde komen. Zo ga, je dus niet met clubmensen om. Voorzitter Willy Berends liet helemaal niets van zich laten horen. Ik probeerde een gesprek met hem te krijgen maar kreeg daarop enkel een sms. En toen dacht ik: laat maar zitten! Dan na een aarzeling: “de club beseft niet wat ze mij aandoen met hun besluit.

Doelman Collin van Eijk is niet langer te bewonderen op de Zuid-Limburgse amateurvelden.

De komende zes maanden kan ik niet meer spelen. Om in de winterstop naar een club in België of Duitsland over te stappen, zie ik gelet op familieomstandigheden en mijn drukke werk eerlijk gezegd niet zitten. Drie keer per week trainen is gewoon niet langer haalbaar voor mij.    Ik wilde mijn loopbaan bij Heksenberg-NEC afsluiten. Nu die mogelijkheid me ontnomen is, denk ik erover na om defintief te stoppen.” Ondanks de pijn die Collin van Eijk actueel voelt wil hij niet vingerwijzen. “Voor mijn vader, een clubman in hart en nieren, vind ik de situatie helemaal verschrikkelijk. De club – en ook nog steeds héél véél mensen binnen de vereniging – gaan ook mij  nog steeds aan het hart. Zoals ook de mensen in de wijk Nieuw Einde.  Het liefst zou ik alles laten betijen. Alles wat je nu zegt wordt op een weegschaal gelegd en komt verkeerd over.”

Willy Berends, voorzitter en boegbeeld van Heksenberg-NEC, was ondanks herhaalde pogingen vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram