Luister live

Brunssum reikt eerste 4 jeugdlintjes uit

22 november 2023

Via: 045online

BRUNSSUM – Vier jongeren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar ontvingen op maandag 20 november 2023 het jeugdlintje van de gemeente Brunssum. Het is voor het eerst dat de gemeente Brunssum jeugdlintjes uitreikt.

De winnaars zijn Finn Heuts, Demi Geertsema, Lynn Berends en Lareyna Rosalia. Ze ontvingen de jeugdlintjes uit handen van kinderburgemeester Davinya Bergmann, loco-kinderburgemeester Lynn Slagter, en burgemeester Wilma van der Rijt.

De winnaars

Finn Heuts (17 jaar) kreeg de onderscheiding vanwege zijn inspanningen voor het Limburgs dialect. In een VWO schoolexamen-werkstuk onderzocht hij het vraagstuk waarom steeds minder jeugdigen het Limburgs dialect spreken. Het werkstuk werd door zijn docent als “perfect” beoordeeld, met een 10 als rapportcijfer. Finn mocht vervolgens zijn onderzoek toelichten in interviews voor L1 en De Limburger. Daarmee slaagde hij erin om de schijnwerpers te zetten op een actueel maatschappelijk thema.

Demi Geertsema (13 jaar) en Lynn Berends (12 jaar) zijn lid van gymnastiekvereniging D.O.C. Ondanks hun jonge leeftijd zijn ze al een grote hulp bij de trainingen. Dat doen ze door tijdens de trainingen zelfstandige oefenvormen aan de andere kinderen te laten zien en ze die aan te leren. Ze doen dit overbrengen van vaardigheden met groot enthousiasme en zijn daarmee een voorbeeld, niet alleen voor de andere kinderen, maar ook voor de volwassenen in de vereniging, vanwege het enthousiasme waarmee ze dit vrijwilligerswerk doen.

Lareyna Rosalia (12 jaar) beoefent synchroonzwemmen bij Zwemsport Parkstad. Dat doet ze met een grote toewijding en passie. Iedere week reist ze naar het opleidingscentrum in Hoofddorp waar ze traint op het hoogste niveau van haar leeftijdscategorie. Haar doel is doorstromen naar de selectie en naar de top van het synchroonzwemmen in Nederland. Ze is dit seizoen in iedere competitie en wedstrijd als eerste geëindigd, en ook twee keer Nederlands Kampioen geworden.

Jeugdlintje

De gemeenteraad van Brunssum besloot in 2022 om een jeugdlintje in het leven te roepen.

Met het jeugdlintje wil de gemeente Brunssum waardering uitspreken voor jongeren tot 18 jaar die iets bijzonders hebben gedaan. Ze hebben bijvoorbeeld een topprestatie geleverd in de sport of muziek, of op school. Gezorgd voor zieke of oude mensen. Zich ingezet voor een goed doel. Of ze zijn op een andere manier opgevallen vanwege een positieve bijdrage aan mens of samenleving.

Door deze inzet of prestaties met een jeugdlintje te belonen, spreekt de gemeente niet alleen een grote waardering uit, maar zet deze jongeren ook neer als voorbeeld voor anderen.

Het jeugdlintje wordt één keer per jaar uitgereikt, steeds op 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind (Unicef). Iedereen kan een lintje aanvragen. De kindergemeenteraad van Brunssum beslist over toekenning. Dit jaar waren er 6 aanvragen. Daarvan werden 4 aanvragen met een jeugdlintje beloond.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram