Luister live

Burgemeester beperkt grondrecht, Klimaatcoaltie Parkstad gaat in beroep

24 juli 2023

Op dinsdag 25 juli 2023 dient bij de rechtbank in Roermond eindelijk de zitting over beperkingen die opgelegd waren aan een demonstratie in Heerlen op 14 maart 2021. Op deze dag werd in meer dan 40 steden in Nederland gedemonstreerd als onderdeel van het landelijke Klimaat Alarm, zo ook in Heerlen. De Klimaatcoalitie Parkstad liep in de aanloop naar dit protest echter tegen allerlei beperkingen aan die werden opgelegd door de burgemeester. Zo mochten er niet meer dan 200 mensen bij de demonstratie aanwezig zijn, was het maken van muziek niet toegestaan en moesten de namen van sprekers vooraf doorgegeven worden. De Klimaatcoalitie Parkstad maakte, ondersteund door de advocaten van PILP, direct bezwaar hiertegen. De burgemeester verklaarde het bezwaar echter ongegrond. Daarop is besloten in beroep te gaan bij de rechtbank. Het demonstratierecht in heel Nederland staat al langere tijd onder druk , waardoor deze zaak ook nog een groter belang dient.

Lotte Keularts, lid van de Klimaatcoalitie en mede-eiser in deze zaak zegt: “Ik kijk erg uit naar de zitting van deze zaak, want het onderwerp weegt zwaar! We zillen blijven demonstreren in Heerlen. Deze zaak gaat niet alleen over dat de burgemeester destijds fout zat, maar ook over welke beperkingen bij volgende protesten nou wel en niet opgelegd mogen worden.  Het demonstratierecht is een ontzettend belangrijk grondrecht en een bouwsteen van onze democratische rechtsstaat. Het lijkt er keer op keer op dat burgemeesters té gemakkelijk omspringen met het beperken van dit recht, dit moet anders!”

De zitting is op dinsdag 25 juli 2023 om 11 uur bij de rechtbank, sector bestuursrecht aan de Willem II Singel 67 in Roermond.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram