Luister live

Burgemeester en wethouders van Brunssum bezoeken het NAVO-hoofdkwartier ‘Allied Joint Force Command Brunssum’

21 februari 2024

Dinsdag 24 februari hebben de burgemeester en wethouders van Brunssum het NAVO-hoofdkwartier ‘Allied Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) bezocht. Dit hoofdkwartier is een van de twee NAVO-eenheden gelegerd op het Hendrik van Nassau-Ouwerkerkkamp te Brunssum.

De Italiaanse viersterrengeneraal Guglielmo Luigi Miglietta verwelkomde de hoge Brunssumse delegatie in HQ JFCBS. Zij ontvingen een lunch, een briefing over het hoofdkwartier, brachten een bezoek aan het operationele hart -het ‘Joint Operations Centre’ (JOC) - en ontvingen buiten een historische briefing over de voormalige staatsmijn Hendrik en het NAVO-hoofdkwartier.

Tijdens de briefing ontvingen de gasten uitleg over de rol, taken en verantwoordelijkheden van het hoofdkwartier, zoals het handhaven van de vrede in ons deel van Europa, maar ook de rest van centraal en Noord-oost Europa. Het belang van dit hoofdkwartier binnen de NAVO is door de onrechtmatige daad van agressie van Russische zijde in Oekraïne het afgelopen jaar enorm toegenomen.

In het JOC bewaakt HQ JFCBS 24 uur per dag en alle dagen van het jaar het ‘Brunssumse’ gebied van verantwoordelijkheid in alle militaire domeinen (te weten: te land, ter zee, in de lucht, in de ruimte en op het internet) op grote schermen. Een unieke inkijk voor de gasten in het operationele hart van het NAVO-hoofdkwartier.

HQ JFCBS is een van de drie militaire hoofdkwartieren op het zogenaamde operationele niveau, van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), die samen in staat zijn om het NAVO-grondgebied te beschermen en te verdedigen en waar ook ter wereld grootschalige missies te plannen en uit te voeren.

Het Brunssumse NAVO-hoofdkwartier is een van de belangrijkste militaire hoofdkwartieren binnen de NAVO. Opmerkelijk is dat dit het enige hoofdkwartier is dat onder leiding staat van een Europese viersterrengeneraal. Dit hoofdkwartier is onder andere verantwoordelijk voor de NAVO-oostflank van Estland tot en met Hongarije.

De economische impact van de Brunssumse NAVO-basis op de regio is groot. Onderzoek van de Industriebank LIOF (Limburgs Instituut voor Ontwikkeling & Financiering) en de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg wees uit, dat het personeel dat op de basis werkt ruim 100 miljoen euro per jaar besteedt in de regio. Daarnaast schaft HQ JFCBS lokaal ieder jaar 21 miljoen euro aan goederen en diensten aan en creëert het indirect meer dan 1.100 banen.

De Brunssumse delegatie bestond uit burgemeester van der Rijt, de wethouders Janssen, Van Dijk, Hermans en Van Leusden, de gemeentssecretaris Evers en de gemeentedirecturen Kavsek en Van de Roer.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram