Op maandag 31 maart 2025 hebben de burgemeesters van de zeven Parkstadgemeenten het convenant ACT! Interventieteam Parkstad 2024-2026 ondertekend. Deze overeenkomst waarborgt de voortzetting van de samenwerking tot 1 januari 2027. Het interventieteam zal, net als de andere vier ACT! Teams binnen Limburg, een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van de regio.
Het convenant bevat afspraken tussen de gemeenten die ervoor zorgen dat het ACT! Interventieteam Parkstad zijn werk minimaal tot 2027 voortzet. Dit wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeenten zelf, het RIEC Limburg en de Regio Deal Parkstad Limburg II. Het team bestaat uit een vast kernteam van vijf medewerkers en wordt aangevuld met boa’s en toezichthouders uit de zeven betrokken gemeenten. Zij voeren controles uit op locaties waar een verhoogd risico op ondermijnende criminaliteit bestaat, of waar er concrete aanwijzingen zijn voor misstanden. Ook anonieme meldingen van inwoners via Meld Misdaad Anoniem spelen een belangrijke rol in de werkzaamheden van het team.
Effectieve aanpak ondermijnende criminaliteit
Ondermijnende criminaliteit is een complex probleem dat zich uit in verschillende vormen, zoals drugscriminaliteit, prostitutie, spookbewoning en arbeidsuitbuiting. Deze criminaliteit komt vaak voor in het buitengebied en onder kwetsbare groepen. Een goede samenwerking tussen gemeenten en andere overheidsinstanties is essentieel voor een effectieve aanpak. Het ACT! Interventieteam Parkstad, opgericht in 2024, speelt hierbij een sleutelrol door regelmatig bestuurlijke controles uit te voeren en criminele netwerken te verstoren.
Burgemeesters Roel Wever (Gemeente Heerlen) en Eric Geurts (Gemeente Beekdaelen), verantwoordelijk voor het programma veiligheid in Parkstad, benadrukken het belang van samenwerking in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. “De samenwerking tussen de politie en de bevoegdheden van de burgemeesters vullen elkaar goed aan,” aldus burgemeester Wever. “Het ACT! Interventieteam vormt de schakel tussen de gemeenten en de politie, waardoor we sneller en doelgerichter kunnen optreden tegen misstanden.”
Burgemeester Geurts voegt toe: “Het samenwerken met diverse overheidsinstanties zoals de politie, douane, arbeidsinspectie en belastingdienst bleek in de praktijk soms uitdagend. Toch zijn we er samen in geslaagd om een krachtig interventieteam te creëren, waar we terecht trots op mogen zijn.”
Horen, zien, melden!
Het herkennen van ondermijnende criminaliteit kan moeilijk zijn, omdat criminelen vaak de bovenwereld gebruiken om hun illegale activiteiten te verbergen. Weten inwoners en ondernemers wat verdachte signalen zijn, zodat zij kunnen bijdragen aan een veiligere omgeving? Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van de gevaren van ondermijnende criminaliteit en weet wat zij kunnen doen om misstanden te melden.
Inwoners en ondernemers die vermoedens hebben van criminele activiteiten kunnen deze melden bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844), de gemeente, of anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl). Ook het melden van verwaarloosde, leegstaande panden die de leefbaarheid aantasten, draagt bij aan een veiligere en leefbaardere buurt.
Meer informatie over ondermijnende criminaliteit en hoe je kunt bijdragen aan een veilige regio is te vinden op de website van Horen, Zien en Melden via www.horenzienmeldenlimburg.nl.