Luister live

Burgerinitiatief "Tesame Sjpatsere" viert 2000 jaar Via Belgica tijdens Week tegen Eenzaamheid

26 september 2023

Met de Week tegen Eenzaamheid voor de deur op 1 oktober, schijnt er een licht in onze gemeenschap. Het burgerinitiatief "Tesame Sjpatsere," onder leiding van de gepassioneerde voorzitter, de heer Patrick van Bree, staat in de schijnwerpers. Dit inspirerende initiatief brengt niet alleen mensen samen, maar viert ook de rijke geschiedenis van onze regio, met speciale aandacht voor het 2000-jarig jubileum van de Via Belgica.

Een wandeling met een missie

"Eenzaamheid is een groeiend probleem dat vele leeftijden en achtergronden treft," zegt Patrick van Bree, voorzitter van "Tesame Sjpatsere." Het initiatief, dat in het Limburgs dialect "Samen Wandelen" betekent, heeft als doel mensen samen te brengen door middel van wandelingen vol cultuur, sport en plezier. Het concept is eenvoudig maar krachtig: samen buiten zijn, de natuur verkennen, gesprekken voeren en vriendschappen smeden.

Wandelen heeft niet alleen voordelen voor de fysieke gezondheid, maar kan ook een positieve invloed hebben op iemands mentale welzijn. "Tesame Sjpatsere" verwelkomt mensen van alle leeftijden, waardoor generaties elkaar kunnen ontmoeten en verbinden.

Cultuur en geschiedenis in elke stap

De wandelingen van "Tesame Sjpatsere" zijn veel meer dan alleen fysieke activiteit. Ze bevatten een schat aan culturele en historische informatie. De deelnemers hebben de kans om kunstwerken in de buitenlucht te bewonderen, verhalen te ontdekken over de historische mijn Julia en de plaatselijke kerk te verkennen, die vaak een centrale rol speelt in het gemeenschapsleven en de geschiedenis.

Een bijzonder hoogtepunt dat extra aandacht verdient, is het thema rond de Romeinen. In 2023 wordt het 2000-jarig jubileum van de Via Belgica gevierd, de oude Romeinse weg die door onze regio liep. "Tesame Sjpatsere" zal dit jubileum vieren met speciale wandelingen waarbij deelnemers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van de Romeinen in onze regio en hun impact op onze cultuur en samenleving. De wandelingen zullen zelfs Romeinse krijgers en traditionele Romeinse gerechten bevatten, wat de ervaring des te levendiger maakt.

De Week tegen Eenzaamheid

Op 1 oktober begint de Week tegen Eenzaamheid, een nationale bewustwordingscampagne die zich richt op het aanpakken van eenzaamheid in Nederland. Het zou geweldig zijn als uw krant een artikel zou kunnen publiceren over het waardevolle werk dat "Tesame Sjpatsere" verricht, met speciale aandacht voor hun cultureel verrijkte wandelingen en het 2000-jarig jubileum van de Via Belgica.

Dit initiatief heeft niet alleen het potentieel om eenzaamheid te verminderen, maar het kan ook andere gemeenschappen inspireren om soortgelijke programma's op te zetten en daarmee de eenzaamheid in heel Nederland aan te pakken.

Doe mee en loop samen!

Als u meer wilt weten over "Tesame Sjpatsere" of als u wilt deelnemen aan hun wandelingen tijdens de Week tegen Eenzaamheid, kunt u zich aanmelden via https://intranet.themovefactory.nl/subscribe/817/lang:nl/ of door een e-mail te sturen naar [email protected].

Samen kunnen we wandelen, leren en vieren, en daarmee eenzaamheid bestrijden en onze gemeenschap sterker maken. Laten we deze Week tegen Eenzaamheid beginnen door samen op pad te gaan met "Tesame Sjpatsere"!

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram