Luister live

Campagne Eén tegen eenzaamheid. Ongeveer de helft van de Limburgers voelt zich wel eens eenzaam

19 september 2023

Ongeveer de helft van de Limburgers voelt zich wel eens eenzaam. 1 op de 7 Nederlanders voelt zich zelfs erg eenzaam. En dat is niet zo gek, want iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij jezelf of een ander. Daarom start eind september de campagne Eén tegen eenzaamheid. De campagne richt zich op alle Nederlanders en laat zien wat zij kunnen doen tegen gevoelens van eenzaamheid. Van jong tot oud en van mensen die zich weleens eenzaam voelen tot mensen die iemand willen helpen.

Hoewel vaak wordt gedacht dat vooral ouderen eenzaam zijn, bestaat het gevoel in alle lagen van de samenleving. Jongeren en ouderen hebben het vaakst te maken met gevoelens van eenzaamheid, maar ook de groep daartussen kan ermee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als een geliefde overlijdt, bij een verhuizing, een geboorte of een pensionering. Die situaties kunnen ervoor zorgen dat mensen behoefte voelen aan meer verbinding. Het is dan ook belangrijk iets aan eenzaamheidsgevoelens te doen. Eenzaamheid is niet alleen een rotgevoel. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid leidt tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Zeker als het sterk en langdurig aanhoudt.

Tips voor als je je eenzaam voelt
Het is raadzaam om eerst de oorzaak voor jouw gevoelens te achterhalen. Wat voel je precies en hoe komt dat? Wat zou jou echt gelukkig maken? Hulp van de omgeving kan daarbij belangrijk zijn, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken. Kijk op eentegeneenzaamheid.nl voor praktische tips. Denk daarbij aan bestaande contacten verbeteren, vrijwilligerswerk gaan doen of contact opnemen met een hulplijn of chat om je hart te luchten. Een kleine stap kan het verschil maken.

Tips voor als je iets wilt betekenen voor een ander
Ook jij kunt iets doen voor iemand die zich eenzaam voelt. Heb je een familielid, vriend of buur die hier last van heeft? Vaak is er wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Zoals samen koffiedrinken of wandelen en een praatje maken. Vooral echt naar iemand luisteren is daarbij heel belangrijk. Kijk voor meer tips op eentegeneenzaamheid.nl. Een klein gebaar kan het verschil maken.

Week tegen Eenzaamheid: 28 september tot en met 4 oktober
In de Week tegen Eenzaamheid is er extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement. Ontmoeting en verbinding staan centraal. Iedereen kan meedoen aan de Week tegen Eenzaamheid. Bijvoorbeeld met een klein gebaar, maar je kan ook een activiteit bezoeken of organiseren.

Eenzaamheid in Parkstad
Net als in heel Limburg is eenzaamheid een groot probleem in Parkstad. De gemeentes in Parkstad proberen daarom de eenzaamheid onder de inwoners aan te pakken. Gemeente Kerkrade loopt voorop in de aanpak hiervan.

''Gemeente Kerkrade investeert volop in de aanpak van eenzaamheid onder inwoners van alle leeftijden. Het probleem is groter dan mensen vaak denken. Uit onderzoek van de GGD is gebleken dat ruim de helft van de Kerkraadse inwoners van 18 jaar en ouder zich eenzaam voelt. In 2017 is de gemeente Kerkrade daarom al gestart met de aanpak van eenzaamheid in Kerkrade. De aandacht lag in eerste instantie vooral bij de senioren, maar is in de tussentijd verbreed naar alle leeftijden. Sinds maart 2019 heeft de gemeente zich aangesloten bij het landelijke programma Eén tegen eenzaamheid. Ook bestaat sinds oktober 2020 de coalitie ‘Kerkrade: samen tegen eenzaamheid, waar inmiddels al 34 uiteenlopende partijen zich bij hebben aangesloten.''

Ook de overige gemeentes van Parkstad doen mee met de Campagne Een tegen eenzaamheid. Maar het zijn vooral de burgers die het voortouw moeten trekken volgens campagne. ''Een klein gebaar kan het verschil maken! Heb je een familielid, vriend of buur die zich misschien eenzaam voelt? Bedenk dan dit: er is altijd wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Een steuntje in de rug kan veel betekenen!''

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram