Luister live

Concept nieuwe Spoorwegwet maakt voor Miljoenenlijn de weg vrij om door te rijden naar Valkenburg

23 oktober 2023
Via: Miljioenenlijn
Sinds 2016 alweer is het voor de Miljoenenlijn (geëxploiteerd door Stichting Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij) niet mogelijk om door te rijden van Schin op Geul naar station Valkenburg, een stuk hoofdlijnspoor. Dit heeft te maken met het feit dat niet alle stoomtreinmachinisten in het bezit zijn van de ruime “Machinistenvergunning”. De huidige Spoorwegwet kent namelijk maar één allesomvattende machinistenvergunning. Het bestuur van Stichting ZLSM heeft zich bij de ratificatie van de Europese Spoorwegwet in de Eerste Kamer sterk gemaakt dat de Nederlandse Spoorwegwet in overeenstemming wordt gebracht met de Europese wetgeving. Deze maakt immers differentiatie in machinistenvergunningen mogelijk.
Deze nieuwe spoorwegwet, met de mogelijkheid tot een vergunning op maat, is inmiddels voor advies doorgestuurd naar de Raad van State. Dit opent voor de Miljoenenlijn de weg naar het doorrijden naar Valkenburg, maar ook naar bijvoorbeeld Landgraaf en Heerlen. En biedt de kans om met de speciale Kerst Expres de kerstmarkten in Maastricht, Valkenburg en Aken met elkaar te verbinden. Het doorrijden van de Miljoenenlijn naar Valkenburg verbindt het Heuvelland met de attracties van stadsregio Parkstad. Het heeft de potentie om de verkeerscongestie in het Heuvelland te verminderen. Het herstelt tevens de historische verbinding van de ‘Maastricht-Aachener Eisenbahn’: de spoorlijn Maastricht-Aken was de eerste internationale spoorwegverbinding van ons land (1853). Uit dat jaar dateert ook het opvallende station Valkenburg. Dit station is niet voor
niets deze maand uitgebracht als huisje van de KLM.
We anticiperen op de nieuwe wet. Daartoe hebben we ProRail gevraagd alvast een gebruikersovereenkomst voor het doorrijden op het commerciële spoorwegnet naar Valkenburg op te stellen. Op basis hiervan gaan we een officieel verzoek indienen om te mogen anticiperen op de wettelijke mogelijkheid om door te rijden naar Valkenburg.
De Miljoenenlijn doorkruist het toeristische Heuvelland. En het verbindt de RWTH Aken met de Universiteit van Maastricht. Wij staan open om na te denken over een dubbel gebruik van deze lijn, door Arriva en door onze stoomtreinen. Ook hier verleggen wij grenzen.
Op 28 en 29 oktober worden de Stoomtreindagen georganiseerd op het museumemplacement van de Miljoenenlijn in Simpelveld. Dit in het kader van ons 35-jarig bestaan.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram