Luister live

Cruyff Court Molenberg officieel geopend

19 september 2024

Op woensdag 18 september hebben de gemeente Heerlen, de Cruyff Foundation in samenwerking met onder andere JENS en Heel Heerlen Beweegt het Cruyff Court aan het Alberdingk Thijmplein in Heerlen officieel geopend. Onder andere de bekende straatvoetballer en influencer ItsAppie maakte zijn opwachting in Heerlen. In de ochtend voor de opening maakten de leerlingen van de Broederschool al via verschillende sportclinics kennis met de mogelijkheden van het court.

Het idee voor een Cruyff Court in Heerlen werd aangedragen door een inwoner van Heerlen. Na onderzoek van de gemeente, JENS en de Cruyff Foundation bleek het Alberdingk Thijmplein het meest geschikt. De gemeenteraad gaf daarna de definitieve goedkeuring voor deze locatie.

Een Cruyff Court is meer dan een voetbalveld

Het court wordt gecreëerd door alle betrokkenen in de wijk. Twee jongerenwerkers van JENS worden momenteel opgeleid tot Cruyff Foundation Coaches, zij coördineren de activiteiten voor de jeugd. Bijzonder is dat ook een betrokken buurtbewoner uit Molenberg de opleiding tot Cruyff Foundation Coach gaat volgen. Daarnaast is het court vrij toegankelijk voor de wijk en zal het plein ook gebruikt worden voor activiteiten van de scholen, sportverenigingen en Heel Heerlen Beweegt.

Wethouder Martin de Beer van Sport legt uit: “Het is belangrijk dat kinderen en jongeren dicht bij huis kunnen sporten en bewegen, maar ook dat ze leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten. Het Cruyff Court is een veilige plek waar dat kan. Al in een vroeg stadium hebben we omwonenden, scholen en jongerenwerk betrokken. Zo is het Cruyff Court meer dan alleen een voetbalveld geworden. Het is een ruimte waar iedereen de kans krijgt om te sporten en te spelen. Om kennis te maken met saamhorigheid, om eigen talenten te ontdekken en om te ervaren hoe het is om te winnen en verliezen. Dat zijn waardevolle ervaringen voor later.”

Axel Boomgaard van de Cruyff Foundation vult aan: ”Na een zorgvuldig onderzoek is Molenberg als locatie bevonden. De Cruyff Foundation gelooft in eigenaarschap van de wijk om het court en haar omgeving tot een succes te maken. En wat een eigenaarschap kwam er naar voren in het participatietraject. Betrokken bewoners, JENS en Heel Heerlen Beweegt denken en werken mee om er samen wat moois van te maken. Het veld is vlak voor de opening al in gebruik genomen en zoals een buurtbewoner zei: dit is de kers op de taart voor Molenberg!’’

Het hele plein is aangepakt

Naast de aanleg van het Cruyff Court is het gehele Alberdingk Thijmplein verbeterd. Een speeltoestel is verplaatst en er is een nieuw speeltoestel bijgekomen waardoor er een deel is waar spelen centraal staat en een deel waar sport centraal staat. Ook is er een wandel-hardlooppad aangelegd rondom deze twee zones. In de herfst wordt er een nieuwe groenstrook geplant die de leefomgeving van mensen en dieren verbetert. Daarnaast is de gemeente nog in gesprek over het plaatsen van een gratis watertappunt.

Convenant sporten, bewegen en ontmoeten

Om het plein tot een succes te maken is er een convenant ondertekend tussen alle betrokken partijen in de buurt. Deze partijen dragen een steentje bij om te zorgen voor een aantrekkelijke en veilige plek waar veel gesport en gespeeld wordt. De gemeente is van plan om het aantal convenant partners verder uit te breiden.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram