Luister live

De komende weken oefent de beroepsbrandweer van Zuid-Limburg in Kerkrade

7 maart 2024

De komende weken oefent de beroepsbrandweer van Zuid-Limburg in Kerkrade bij het voormalige Defensiekantoor. Omwonenden kunnen daarom regelmatig brandweervoertuigen door de omgeving zien rijden. Ook worden er gewerkt met ‘neprook’, die mogelijk zichtbaar is in de omgeving.

De beroepsoefendagen vinden elk jaar plaats op een andere locatie in de regio. Ditmaal is gekozen voor het voormalige Defensiekantoor aan de Kosterbeemden in Kerkrade als oefenlocatie. Tijdens deze beroepsoefendagen worden meerdere realistische scenario’s beoefend door eenheden van de Zuid-Limburgse brandweer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van nepvuur en wordt tevens door middel van rookmachines rook gegenereerd, die mogelijk zichtbaar is voor mensen in de omgeving. Verder zullen omwonenden hoogstwaarschijnlijk geen hinder ondervinden van de oefeningen. Er worden geen straten afgezet.

De oefendagen vinden plaats op de volgende momenten:

  • Week 11: maandag 11 maart tot en met donderdag 14 maart, van 8.00 tot ongeveer 16.30 uur
  • Week 12: maandag 18 maart tot en met donderdag 21 maart, van 8.00 tot ongeveer 16.30 uur
  • Week 13: maandag 25 maart en dinsdag 26 maart, van 8.00 tot ongeveer 16.30 uur

Het Zuid-Limburgse brandweerkorps is onderdeel van Veiligheidsregio Zuid-Limburg en telt ongeveer 700 brandweerlieden. Ruim 500 daarvan zijn actief als brandweervrijwilliger: zij zijn weliswaar volledig opgeleid tot professioneel brandweerman of vrouw, maar hebben een andere hoofdbaan. Het gaat om brandweerploegen in de kleinere gemeenten. Bij een incident worden deze vrijwilligers opgeroepen. Zij trainen en oefenen wekelijks en krijgen een vergoeding voor de uren die ze actief zijn voor de brandweer.

Er zijn daarnaast zo’n 200 beroepsmedewerkers in dienst van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Zij bezetten de beroepskazernes in Maastricht-Noord, Maastricht-Zuid, Sittard-West, Heerlen, Brunssum, Kerkrade (allen 24-uursbezetting) en Beek (dagbezetting). Daar trainen en oefenen ze doorlopend. Geregeld vinden er zogenoemde ‘beroepsoefendagen’ plaats op externe locaties, speciaal bestemd voor deze groep brandweerlieden.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram