Luister live

Discovery Museum prikkelvriendelijk opening op zondag 15 september

3 september 2024
Op zondag 15 september 2024 organiseert Discovery Museum in Kerkrade voor de eerste keer een prikkelvriendelijke openstelling. Van 8.30 tot 10.30 uur is een deel van het museum die dag exclusief geopend voor mensen met een lage prikkeltolerantie, voor wie museumbezoek lang niet altijd vanzelfsprekend is. De wisselexpositie “Zeker Weten?!” is deze zondag te bezoeken.
Voor de prikkelvriendelijke openstelling worden prikkelrijke onderdelen tijdelijk verwijderd of afgedekt, geluiden gedempt en routing en licht aangepast. Ook is er een rustige ruimte in de expositie en wordt een beperkt aantal bezoekers toegelaten. De prikkelvriendelijke openstelling wordt georganiseerd in het kader van het Start-Up Traject van de Stichting Onbeperkt Genieten en mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Hersenstichting. Tickets voor de openstelling zijn verkrijgbaar via discoverymuseum.nl/kalender/prikkelvriendelijk-museumbezoek, waar ook meer informatie over de openstelling te vinden is.
In Nederland heeft zo’n 35% van de bevolking te kampen met een lagere tolerantie voor prikkels of een prikkelverwerkingsstoornis, dat zijn zo’n 6 miljoen mensen van alle leeftijden. Prikkels zijn onder andere drukte, geluiden en andere zintuiglijke waarnemingen. Zeker in de huidige samenleving, met een nadruk op beeld en beleving, worden we dagelijks aan veel prikkels blootgesteld. Ook in Discovery Museum is, door het gebruik van interactie, veel kleur, geluid en de vele bezoekers, een groot aantal prikkels aanwezig. Voor mensen die hier gevoelig voor zijn, kan dit een drempel vormen een bezoek te brengen, terwijl ze wel graag gebruik zouden maken van het aanbod.
Daar Discovery Museum een zo toegankelijk mogelijk museum wil zijn, wordt een prikkelvriendelijke openstelling georganiseerd, waarin de aanwezige prikkels zoveel mogelijk beperkt worden. In samenwerking met de Stichting Onbeperkt Genieten, die culturele instellingen adviseert op het gebied van prikkelarm aanbod, is gekeken hoe het aantal prikkels kan worden teruggebracht. Op 15 september ’24 vindt dit voor de eerste keer plaats. De intentie is dit ieder kwartaal te laten terugkomen met het openstellen van een ander deel van het museum. Tickets voor 15 september zijn nog verkrijgbaar via de site van het museum.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram