Luister live

Duizenden openstaande vacatures voor praktijkberoepen: Mbo'ers gezocht

27 maart 2024

Werkgevers in Nederland worden geconfronteerd met duizenden openstaande vacatures voor praktijkberoepen, waarbij vooral mbo'ers worden gezocht. Uit een analyse van ruim 100.000 vacatures door Nationale Vacaturebank blijkt dat bij de helft van deze vacatures wordt gevraagd naar kandidaten met een mbo-achtergrond.

Bedrijven bieden bij ongeveer 50 procent van de mbo-vacatures direct een vast contract aan. Vooral in de zorg en techniek zijn kandidaten op mbo-niveau in trek, zo blijkt uit de analyse.

Het langdurige tekort aan personeel in praktische beroepen is geen nieuw fenomeen, benadrukt Sharita Boon, directeur van Intermediair en Nationale Vacaturebank. "Met name in de techniek en productie is de vraag hoog, met bijna 20.000 openstaande vacatures alleen al in deze twee branches. Dit probleem zal zich niet snel oplossen."

Hoewel er op Nationale Vacaturebank meer mbo- dan hbo-vacatures openstaan (ruim 61.000 tegenover 39.601), krijgen hbo'ers in verhouding vaker direct een vast contract aangeboden. Bij 62 procent van de openstaande hbo-vacatures gaat het om een vast dienstverband, terwijl dit voor vacatures op mbo-niveau net iets meer dan de helft is. Boon benadrukt echter dat werkgevers geen onderscheid zouden moeten maken tussen hbo'ers en mbo'ers bij het aanbieden van een vast contract. "Goede kandidaten aantrekken is van belang, ongeacht het niveau. Werkgevers moeten beseffen dat schaarste op elk niveau aanwezig is."

MBO in Parkstad
Momenteel zijn Vista College en Yuverta de grootste MBO-opleiders in Parkstad. Vista College, voortgekomen uit de fusie tussen Arcus College en ROC Leeuwenborgh, biedt een breed en modern opleidingsaanbod, waarbij samenwerking en regionale ontwikkeling centraal staan.

Yuverta streeft ernaar jongeren op te leiden die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de toekomstige uitdagingen van Nederland, met een focus op het creëren van een gezonde en duurzame leefomgeving.

Met ongeveer 1500 openstaande vacatures op MBO-niveau in Parkstad, volgens een snelle zoektocht op nationale vacaturebank, blijkt de vraag naar MBO-geschoold personeel hoog te zijn. Dit benadrukt het belang van een gevarieerd en kwalitatief MBO-onderwijsaanbod in de regio om te voldoen aan de behoeften van de arbeidsmarkt.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram