De 14de editie van het Dutch Mountain Film Festival vindt plaats van 31 oktober t/m 10 november in Heerlen en Aken én in het heuvellandschap daartussen. Het festival brengt klimmers, wandelaars, natuurliefhebbers, filmfans en kunstenaars samen. Het vertelt de verhalen van de bergen in een divers programma met film, literatuur, kunst en buitensport. Bouwen in de bergen krijgt deze editie speciale aandacht.
Dialoog over bouwen in de bergen
Dutch Mountain Film Festival organiseert samen met architecten en bouwers een serie films en gesprekken over bouwen in de bergen. Door de uitdagingen in de bergen is een bouwcultuur ontstaan die zich door de eeuwen heen heeft aangepast aan het lokale klimaat, reliëf en beschikbare materialen. Bestaande architecten laten zich inspireren door de bouwmethoden van toen. Op donderdag 24 oktober start de serie bij het Institute of Cartopology in Vaals, en is zondag 3 november bij het Green Transformative Building Lab in Heerlen. Ook zijn er nog bijeenkomsten bij het New Regional Bauhaus in Heerlen en Metropolis in Würselen.
Bergen en boeken in Heerlen en Aken
Op verschillende momenten tijdens het festival staan Bergen&Boeken in het spotlicht. Op vrijdag 8 november zijn auteurs Christoph Wenzel en Jürgen Nendza te gast in Literaturcafé Vers Aachen. Op zaterdag 9 november draagt Max Hermens in het Royal Theater in Heerlen voor uit zijn debuutroman Het verdwijnen van Ferdi Heijen en de literaire wandelgids_ StauSeeSteig®_.
Op zondag 10 november presenteert het festival een Bergen&Boeken Brunch. Journalist Benti Banach gaat in gesprek met de auteurs Sholeh Rezazadeh, Max Hermens en Kaya Erdinç over de fictieve bruggen die zij gebouwd (en gesloopt) hebben tussen de bergen in hun hoofd. Sholeh neemt haar roman Ik ken een berg die op me wacht als uitgangspunt, een roman waarin een reis gemaakt wordt van de Amstel naar de Aras in Iran. Kaya Erdinç schreef speciaal voor deze editie van het festival een essay.
Bergtekeningen en -kaarten in Kerkrade en Vaals
Tijdens het festival zijn er tekeningen van Agata Siwek te zien in HUB.Kerkrade, de op een na hoogst gelegen bibliotheek van Nederland. Siwek groeide op in de schaduw van het Tatragebergte. Op reis in andere Europese berggebieden ontdekte zij viaducten, hotels, monumenten, hutten en waterkrachtcentrales die zij vastlegde in tekeningen.
In Berghut Halverwege van het Institute of Cartopology op de Vaalserberg zijn bijzondere kaarten van de locaties van de festivalfilms te zien. Ook verblijft modeontwerpster Hsiang-Lin Kuo in de berghut, die een onderzoek doet naar bergkleding en de uitrusting van bergbeklimmers.
Award Walk en Summit2Summit fietstocht
Het Dutch Mountain Film Festival gaat ook naar buiten en iedereen kan mee. Wandelaars en hardlopers kunnen mee met de Award Walk en Trailrun. Een wandeling of trailrun van Aken naar Heerlen op zondag 10 november. Voor alle fietsliefhebbers, ook voor gravelaars, organiseert het festival de Summit2Summit ride, van de hoogste bioscoop van Nederland, het Royal Theater in Heerlen, via het hoogste punt van Nederland (het Drielandenpunt) naar het hoogste punt van België (Mont Rigi) en terug.
Klimmen zonder beperkingen
In revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek presenteert het festival op maandag 4 november samen met stichting Onbegrensd Avontuur het filmverslag van de gezamenlijke Seven Summits beklimmingen. Beklimmingen door mensen die zich door geen enkele beperking lieten tegenhouden en met wat hulp van de Joëlette, de eenwielige off-road rolstoel van Onbegrensd Avontuur. Tijdens het festival wordt ook de echte top van de Vaalserberg beklommen, waar iedereen die dat wil, gewoon mee kan.
Hartverwarmende events op locatie
Op donderdag 31 oktober is bij de Kabelbaan Valkenburg de skilift-horrorfilm Frozen te zien en op zaterdag 2 november Gondola over een bijzondere vriendschap in een kabelbaan. Op zaterdag 2 november organiseert DAV Aachen in het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken een multivisionshow over de Dutch Mountain Trail.