Luister live

Een nieuw lab voor divers en creatief talent in Limburg

11 april 2024
Kunstenaars en makers bieden een frisse kijk op urgente kwesties en kunnen de weerbaarheid in de Nederlandse samenleving versterken. Met de nieuwe ZOZ Academy Limburg komt er een reizend laboratorium in Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen. Hier krijgen jaarlijks tien Limburgse makers financiering tot 5.000 euro en begeleiding bij onderzoek en de ontwikkeling van hun ideeën. De ZOZ Academy is onderdeel van Fonds ZOZ. Dat is een themafonds van het Cultuurfonds. In vijf jaar tijd is er via dit fonds ruim 5 miljoen euro geïnvesteerd in makers en samenleving door meer dan 220 projecten te steunen.
Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, onderstreept de betekenis Fonds ZOZ: "De inzet van makers voor het bevorderen van begrip en dialoog in onze samenleving werkt, zij openen onze ogen. Het tegengaan van polarisatie en creëren van begrip blijft urgent dus we gaan door met het ondersteunen van nieuwe geluiden en we breiden onze ZOZ Academies uit. Nu ook in Limburg!”
Jop Vermeesch, coördinator van de ZOZ Academy Limburg zegt: “Jongeren zijn snel geneigd om carrièrekansen te zoeken buiten Limburg, en dat zorgt ervoor dat talent vertrekt. Dat is zonde, want in Limburg zijn er oneindig veel kansen. Met de komst van deze Academy willen we lokale verhalen vertellen en verbinden met de thematiek van ZOZ en jongeren de kansen geven die ze verdienen.
ZOZ staat voor een onontdekte wereld vol verhalen - verhalen die nog niet de voorpagina's halen, maar die wel een essentieel onderdeel zijn van de Nederlandse samenleving. Of het nu gaat om nieuwe verhalen of om oude verhalen in een nieuw en bijzonder jasje, deze verhalen zijn herkenbaar, raken, schuren, bevragen de wereld en zetten aan tot denken. De focus ligt op projecten die gericht zijn op het verminderen van extremisme, polarisatie en radicalisering.
De lancering op 11 april 2024
De ZOZ Academy Limburg, een initiatief van Kool Cult en Fonds ZOZ, heeft als doel makers in Limburg te ondersteunen en hedendaagse Limburgse verhalen die polarisatie kunnen verminderen te vertellen. Op donderdag 11 april vindt de lancering plaats in SCHUNCK in Heerlen om 19:30 uur. Het programma bestaat uit sprekers die een sleutelrol hebben gespeeld bij de totstandkoming van Fonds ZOZ en de ZOZ Academies: Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds; Yassine Boussaid, directeur van het Meervaart Theater in Amsterdam en projectleider van ZOZ Academy; Robin Vermeulen, coördinator van ZOZ Academy; Annemiek Geel, adviseur van Fonds ZOZ; en Jop Vermeesch & Gert-Jan van Stiphout van Kool Cult en de coördinatoren van de ZOZ Academy Limburg. Maar ook filmmaker Yentl Vlachos, eerder ondersteund door Fonds ZOZ voor haar film over de acceptatie van homoseksualiteit & José Verhaegh directeur van Nieuwe Helden Next Level Limburg. Voor meer informatie, contactgegevens en om aanwezig te zijn bij de lancering, zie fondszoz.nl/agenda/zozacademylimburg/
Over Fonds ZOZ
Fonds ZOZ ondersteunt kunstenaars en on- en offline creatives die zich willen inzetten voor de Nederlandse samenleving. Projecten die proberen verschillen tussen mensen te overbruggen, vaste denkkaders te doorbreken en empathie en begrip te stimuleren. Kunstenaars die via de kracht van verhalen de weerbaarheid in de samenleving willen versterken en polarisatie willen verminderen. Fonds ZOZ is een samenwerking tussen Meervaart Theater, het Ministerie van Justitie & Veiligheid en het Cultuurfonds en wordt mede gesteund door het VSBfonds, de gemeente Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen, verschillende particuliere schenkers en Fondsen op Naam van het Cultuurfonds (onder andere Humanity House Fonds, D.I.V.A. Fonds, Wilhelmina Alida Fonds).
het Cultuurfonds
Het Cultuurfonds investeert jaarlijks meer dan 40 miljoen euro in de toekomst van cultuur en natuur, dankzij particuliere giften en nalatenschappen, samenwerking met partners en de afdracht van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij. Via het Cultuurfonds krijgen elk jaar ruim 3.500 cultuur- en natuurprojecten een financiële bijdrage, door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram