Luister live

Exclusieve rondleiding door Het Limburgs Landschap bij de Frankenhofmolen

31 augustus 2023

Bij de Frankenhofmolen aan de Weijerweg, inclusief het bijbehorende molenlandschap, wordt op 9 en 23 september door Het Limburgs Landschap om 10.30 een exclusieve rondleiding verzorgd.
Sinds de aankoop van de Frankenhofmolen met het bijbehorende molenlandschap heeft Het Limburgs Landschap veel werk verzet. De molen is gerestaureerd, het watermolenlandschap hersteld en er is een expositie ingericht. De Frankenhofmolen is van oorsprong een pre-industriële watermolen die gebouwd is aan het begin van de 17e eeuw. De molen heeft door de jaren heen diverse functies gehad waaronder kopermolen, velbereidersmolen, volmolen, textielfabriek en graanmolen.

Textielindustrie
De Frankenhofmolen is een industriële watermolen die ook wel ‘de volmolen’ wordt genoemd. In de 18e eeuw stond textiel uit de regio Aken, Vaals, Luik hoog aangeschreven in Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote bedrijvigheid was. De Frankenhofmolen maakte met haar molenvijvers en stuwwerken onderdeel uit van het grote watermolenlandschap gelegen in het dal van de Zieversbeek. In de tijd van de textielindustrie werd er in de Frankenhofmolen onder andere wol gevilt waar men vervolgens aan het einde van het textielproces uniformen van kon maken.

Vaals, Holset en de Frankenhofmolen ontdekken op televisie is ook een mogelijkheid. Voor het programma Wandelen met Wiel hebben we mogen afreizen naar het randje van Parkstad om dit prachtig gebied op beeld vast te leggen. Kijk de aflevering hieronder terug!


 

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram