Luister live

Expo Ronald van Rikxoort in Galerie Van Dam

25 juli 2023

Met hart en ziel is Ronald van Rikxoort uit Landgraaf verknocht aan de haven van Rotterdam. Sinds jaren schildert hij zeeschepen en sfeerbeelden die hij opmerkt als hij dwaalt over de kades van de bruisende havenstad of vaart door de haven. In galerie Van Dam in Heerlen toont hij zijn zeewaardige schilderijenvanaf zondag 6 augustus aan de landrotten.

Wanneer hij kan trekt Ronald van Rikxoort bewapend met camera, schetsboek en potloden naar Rotterdam. Hij slentert er langs de kades of vaart mee aan boord van een watertanker om de geuren van de haven op te snuiven. Het levert ter plekke gemaakte tekeningen op en thuis in zijn atelier in Landgraaf geschilderde aquarellen.

Dat Van Rikxoort zo verknocht is aan de haven en de zeevaart komt mede omdat zijn familie stamt uit de omgeving van Rotterdam. Zijn ouders verhuisden naar Heerlen omdat vader Leen van Rikxoort er werk vond én omdat hij er als keeper een contract tekende bij de professionele voetbalclub Rapid JC en later bij Sittardia. Ronald werd in Heerlen geboren. “Maar in de vakanties gingen we steevast op familiebezoek naar Rotterdam. Mijn vader nam mij dan mee naar de waterkant. De haven en de schepen oefenen sinds die tijd een grote aantrekkingskracht op mij uit“, vertelt de kunstenaar. Hij is van beroep illustrator en reclame-ontwerper.

Sleepboot op de Maasvlakte

In de Rotterdamse haven neemt Ronald van Rikxoort foto’s van zijn onderwerpen. Daarna gaat hij ter plekke tekenen. Dat doet hij het liefst meevarend op een drinkwaterschip dat kris kras door de haven vaart om schepen van vers water te voorzien. Wat hem zo boeit aan de haven? “De bedrijvigheid. Het beeld verandert constant, is voortdurend in beweging. En dan die kleuren. Schepen van tegenwoordig zijn erg kleurrijk. Maar ook het zonlicht op roest levert prachtige kleuren op.”

Behalve de zeewaardige schilderijen van Ronald van Rikxoort worden tijdens de expositie in galerie Van Dam ook enkele grote scheepsmodellen geshowd. De expositie is van zondag 6 augustus tot en met zondag 17 september dagelijks gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van boekhandel Van der Velden van Dam aan de Promenade II in Heerlen.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram