Luister live

Export groeit met bijna 1 procent in augustus

14 oktober 2023
Via: CBS
Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in augustus 0,6 procent groter dan in augustus 2022, meldt het CBS. De groei volgt op een paar maanden met krimp. In augustus was vooral de export van machines, apparaten en transportmiddelen groter. Er zijn echter minder chemische producten en voedings-en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was in augustus 6,2 procent kleiner dan in augustus 2022.
Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in oktober iets minder ongunstig dan in augustus.

Omstandigheden voor export in oktober iets minder ongunstig

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in oktober iets minder ongunstig dan in augustus. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de reële wisselkoersen minder ongunstig was. Het oordeel van de Nederlandse en Europese industriële ondernemers over de buitenlandse orders verslechterde echter.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld

 

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram