Luister live

Extra cameratoezicht op het Lindeplein in Brunssum

24 juli 2024

Via: 045online

BRUNSSUM – Vanaf vandaag wordt extra cameratoezicht ingevoerd op het Lindeplein in Brunssum. De nieuwe camera richt zich specifiek op de bewaking van twee belangrijke monumenten: het kunstwerk Upstream en het Veteranenmonument. Deze maatregel is genomen naar aanleiding van herhaaldelijke vernielingen van Upstream, een bronzen kunstwerk dat in 2017 werd onthuld ter viering van 50 jaar NAVO in Brunssum.

Het kunstwerk werd in maart 2023 voor de eerste keer beschadigd toen dieven een deel ervan meenamen. Na herstel in februari 2024, werd Upstream medio juni opnieuw vernield door de diefstal van een brons onderdeel. De oorspronkelijke maker, beeldend kunstenaar Harald Vlugt uit Amsterdam, heeft inmiddels opdracht gekregen om de gestolen delen te vervangen en het kunstwerk te herstellen.

De bestaande bewakingscamera’s op het Lindeplein hebben de diefstallen van 2023 en 2024 weliswaar geregistreerd, maar de beelden waren niet bruikbaar voor de politie. Dit leidde tot de beslissing om een extra camera te plaatsen, dichter bij de monumenten en met betere beeldkwaliteit. Hiermee hoopt de gemeente personen en voertuigen sneller te kunnen identificeren. Naast de nieuwe camera blijft ook de oude camera in gebruik.

Het cameratoezicht op het Lindeplein werd in november 2016 goedgekeurd door de gemeenteraad van Brunssum. Bezoekers worden met borden geïnformeerd over het cameratoezicht. De beelden worden maximaal vier weken bewaard, tenzij ze nodig zijn voor opsporingsdoeleinden, in welk geval ze langer worden bewaard en gedeeld met de politie.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram