Gemeenten in Nederland staan voor grote financiële uitdagingen als gevolg van een toenemende taaklast in combinatie met afnemende rijksmiddelen. Ook de gemeente Kerkrade voelt de gevolgen van deze ontwikkeling en uit zorgen over de impact op inwoners en lokale voorzieningen.
Volgens het college van burgemeester en wethouders worden gemeenten geconfronteerd met een groeiend takenpakket, terwijl de financiële ondersteuning vanuit het Rijk achterblijft. “Gemeenten krijgen steeds meer verantwoordelijkheden, maar tegelijkertijd steeds minder middelen om deze uit te voeren. Uiteindelijk treft dit onze inwoners. Het lijkt erop dat dit besef nog onvoldoende is doorgedrongen in Den Haag,” aldus het college. In een oproep aan het kabinet en de Tweede Kamer pleit het gemeentebestuur voor structurele investeringen in gemeenten om hun publieke rol te kunnen blijven vervullen.
Besluitvorming in voorbereiding
Om de dreigende tekorten te kunnen opvangen, werkt de gemeente Kerkrade aan mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Deze zullen de komende maanden onderwerp zijn van politieke besluitvorming. Op 24 juni bespreekt de gemeentelijke commissie de voorstellen, waarna de gemeenteraad op 2 juli een richtinggevend besluit neemt. De definitieve vertaling hiervan wordt opgenomen in de begroting voor 2026, die op 12 november wordt vastgesteld.
De gemeente onderstreept het belang van voldoende financiële armslag om te blijven investeren in mensen en gemeenschappen. De huidige situatie vraagt volgens het college om politieke urgentie en verantwoordelijkheid op landelijk niveau.