Luister live

Financiële obstakels belemmeren zorgproject voor statushouders in Limburg

22 augustus 2023

 

Het initiatief om honderden statushouders in Limburg aan de slag te krijgen in de zorgsector komt niet van de grond. Vanwege de afwijzing van een subsidieaanvraag door het Rijk is er onvoldoende financiering om het pilotproject provinciaal uit te rollen.

Het project genaamd "Nieuwe Limburgers in de Zorg" heeft als doel om statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) na afronding van hun opleiding werkgelegenheid te bieden in de zorgsector, voornamelijk in de ouderenzorg en mogelijk ook de gehandicaptenzorg. Het plan was om gedurende drie jaar driehonderd tot vierhonderd statushouders aan werk te helpen, met de intentie om zowel het tekort aan zorgpersoneel te verminderen als de integratie van voormalige asielzoekers te bevorderen.

Momenteel nemen al 32 gekwalificeerde statushouders deel aan een pilotproject bij Zuyderland Zorgcentra in de ouderenzorg. Een andere groep is bezig met de basisopleiding, terwijl rond medio volgend jaar ongeveer 25 nieuwe deelnemers aan het traject beginnen. Dit initiatief wordt geleid door drie betrokken partijen: VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Zorg aan Zet en Zuyderland Zorgcentra.

Echter, de geplande uitbreiding van het project over heel Limburg is tot nu toe niet gerealiseerd, voornamelijk door de afwijzing van een subsidieaanvraag door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De betrokken partijen wijzen erop dat volgens VWS de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de gemeenten ligt. Daarnaast spelen ook de timing van de aanvraag en de huidige status van het kabinet een rol bij de situatie. De exacte financiële tekortkoming is niet publiekelijk bekendgemaakt door de betrokken partijen.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram