Luister live

Gemeente Landgraaf koopt glaskunstwerk oud-inwoner Bert Frijns

5 oktober 2023

Landgraaf is een kunstwerk rijker. Onlangs kocht de gemeente een glaskunstwerk aan van de in Ubach over Worms geboren beeldend kunstenaar Bert Frijns. Het kunstwerk is een waardevolle aanvulling op het kunstbezit van de gemeente. Door de aankoop van kunst, bij voorkeur van lokale kunstenaars, wil de gemeente kunst toegankelijk maken en bewaren voor de toekomst.

 

Het indrukwekkende glazen kunstwerk staat tentoongesteld in de ontvangstruimte van het raadhuis op de eerste verdieping. Wethouder Alex Schiffelers (kunst en cultuur): “Met de aankoop van een glaskunstwerk van Bert Frijns eren wij een kunstenaar van Landgraafse origine die zijn sporen zowel nationaal als internationaal ruimschoots verdiend heeft.”

 

Glaskunstenaar Bert Fijns (Ubach over Worms, 1953) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, zowel bij de glas- als de sculptuurafdeling van 1973 tot 1980. Sinds 1991 woont en werkt Bert Frijns in Burgh-Haamstede, waar de Noordzee en de natuur hem iedere dag inspireren. Dit najaar is werk van hem te bewonderen op The International Biënnale of Glass 2023 in Sofia (Bulgarije).

Glas, water, licht en beweging zijn de belangrijkste elementen in het werk van Frijns.  Kenmerkend voor zijn werken zijn de minimalistische eenvoud en een sterk gevoel voor poëzie. De schoonheid zit hem in het ontdoen van iedere franje of versiering. Het minimalistische werk van Frijns behoort tot de fundamentele kunst. De uiteindelijke creatie lijkt simpel, maar in werkelijkheid gaat daar een langdurig en moeilijk proces aan vooraf.

 

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram