Luister live

Gemeenten nabij grenzen twijfelen aan effect van lokaal vuurwerkverbod

15 december 2023

 

Verschillende gemeenten die grenzen aan België of Duitsland uiten twijfels over de effectiviteit van een (lokaal) vuurwerkverbod, zo blijkt uit een rondgang van het ANP. Een aanzienlijke hoeveelheid vuurwerk wordt bijvoorbeeld in België aangeschaft en vervolgens naar Nederland gebracht in de kofferbak. Volgens de gemeenten kan Nederland alleen succesvol optreden tegen het afsteken van vuurwerk als dit samen met de buurlanden wordt aangepakt.

Landgraaf en Kerkrade zijn van mening dat een landelijk vuurwerkverbod in de praktijk niet handhaafbaar is, vooral vanwege de mogelijkheid om vuurwerk online te kopen. Een woordvoerder van de gemeente Landgraaf geeft aan: "Dit zou betekenen dat de capaciteit aanzienlijk moet worden uitgebreid. Zelfs dan blijft het een onhaalbare taak om dit op een praktische en uitvoerbare manier te realiseren."

Gulpen-Wittem staat positief tegenover een eventueel landelijk vuurwerkverbod, maar uit twijfels over de uitvoering gezien de ligging nabij de grens. Naast Gulpen-Wittem pleiten ook Valkenburg aan de Geul en Brunssum voor een nationaal verbod. Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg is voorstander van georganiseerde vuurwerkshows op één centrale locatie in de gemeente.

Venlo daarentegen geeft aan momenteel geen steun te hebben voor een (landelijk) vuurwerkverbod: "Er is momenteel geen brede wens in de gemeente Venlo om een dergelijk verbod in te stellen."

In de nieuwe Tweede Kamer lijkt weinig steun te zijn voor een landelijk vuurwerkverbod. Veel gemeenten hebben besloten ook geen lokaal verbod in te voeren, omdat ze van mening zijn dat dit niet handhaafbaar is zolang er geen nationaal verbod geldt. Een deel van deze gemeenten pleit echter wel voor een vuurwerkverbod in heel Nederland.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram