Luister live

Gratis grondstoffentas voor inwoners van Kerkrade en Langraaf vanaf November

26 september 2023

Vanaf november dit jaar hebben inwoners van Landgraaf en Kerkrade een nieuwe, milieuvriendelijke manier om hun bijdrage te leveren aan het verminderen van afval en het bevorderen van recycling.

In een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Landgraaf en Kerkrade, samen met Rd4, kunnen huishoudens gratis gebruikmaken van de Grondstoffentas. Deze grote roze tas biedt ruimte voor harde kunststoffen, opblaasbare artikelen, oud ijzer en wit piepschuim.

De proefperiode voor de Grondstoffentas begint in november 2023 en loopt door tot mei 2024. Gedurende deze periode zal Rd4 ook de BEST-tas kosteloos aan huis ophalen. Deze tijdelijke proef heeft niet alleen betrekking op Landgraaf, maar ook op de gemeente Kerkrade. Als de proef succesvol verloopt, bestaat de mogelijkheid dat de Grondstoffentas wordt geïntroduceerd in andere Rd4-gemeenten.

Het hoofddoel van deze innovatieve aanpak is om meer grondstoffen uit het restafval en grofvuil te halen. Nederland streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn, waarbij vrijwel geen afval meer wordt gestort, maar alles wordt hergebruikt of gerecycled. Momenteel wordt al 72% van het afval gescheiden, een indrukwekkende prestatie, maar er blijft nog steeds 28% over dat wordt verbrand. Een groot deel hiervan is echter herbruikbaar of recyclebaar. Door grondstoffen direct aan huis op te halen, willen de gemeenten en Rd4 het scheiden van afval voor inwoners eenvoudiger maken, in de hoop dat er minder grondstoffen verloren gaan.

Na inzameling wordt de Grondstoffentas naar het Rd4 Sorteercentrum in Heerlen gebracht. Hier worden de materialen uitgepakt en gesorteerd door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vervolgens worden de gescheiden materialen doorgestuurd naar gespecialiseerde verwerkers. Het doel is om zoveel mogelijk van deze ingezamelde materialen te hergebruiken of recyclen, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

In oktober kunnen alle inwoners van Landgraaf een startpakket verwachten, dat naast een brief en een folder ook een BEST-tas en een Grondstoffentas bevat. Hiermee kunnen inwoners direct beginnen met het verzamelen van grondstoffen en bijdragen aan een schoner milieu.

Dit initiatief is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere samenleving, waarin afval wordt geminimaliseerd en recycling wordt gemaximaliseerd. Samen kunnen de inwoners van Landgraaf en Kerkrade het voortouw nemen in het realiseren van een circulaire toekomst voor Nederland.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram