Luister live

Gratis OV voor Limburgse minima

29 april 2024

Limburgse minima mogen in de daluren gratis met het openbaar vervoer, hebben Provinciale Staten besloten. Zij krijgen straks via hun gemeente een Dal Vrij Limburg-pas van vervoersbedrijf Arriva.

Betaald met Bikker-geld

De pas moet openbaar vervoer eenvoudiger en laagdrempeliger maken. En houders helpen om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. De Dalvrij Limburg Pas wordt betaald met ongeveer 4,5 miljoen euro uit de Limburgse Bikker-gelden. Dat door de Tweede Kamer beschikbaar gestelde geldpotje is voor investeringen in het regionale openbaar vervoer.

Winst uit coalitieakkoord

De Dal Vrij Limburg-pas is een uitonderhandeld resultaat van het coalitieakkoord, waar met name de PvdA zich sterk voor heeft gemaakt. PvdA-gedeputeerde Jasper Kuntzelaers is dan ook blij met het besluit: “Geld mag geen belemmering zijn om naar een sollicitatiegesprek, vrijwilligerswerk, familie of vrienden te gaan.”

Liefst ook buiten daluren

Aleida Berghorst, fractievoorzitter van de Statenfractie van PvdA Limburg, vult aan: “Openbaar vervoer moet toegankelijk zijn voor elke Limburger. Liefst zagen wij dat dit ook zou gelden buiten de daluren, maar de toekomst zal uitwijzen of dat mogelijk is.”

Idee van GroenLinks

Het idee voor een Limburgse kortingspas voor het ov stamt uit 2023 en komt van Thea Jetten, fractievoorzitter van de Statenfractie van GroenLinks Limburg. Zij werd geïnspireerd door een succesvol project in Nijmegen. Met een zogenaamd Busvoordeelabonnement kunnen mensen met een laag inkomen daar in de daluren voor vijftien euro per persoon een jaar lang onbeperkt met de bus. In Nederweert is intussen een vergelijkbaar project.

Voorkomt isolement

Jetten is dankbaar dat de PvdA, met name gedeputeerde Kuntzelaers, haar idee heeft omarmd en verbreed: “Minima kunnen door stijgende prijzen en achterblijvende koopkracht steeds minder met hun euro. Door ze gratis openbaar vervoer te geven, willen we voorkomen dat ze in een sociaal isolement terechtkomen.

Platteland bereikbaar

Ik zie dagelijks in mijn omgeving hoe belangrijk het is dat mensen meedoen in de samenleving. Denk aan contacten onderhouden met mensen verder weg, en naar een ziekenhuis of winkel kunnen gaan. Is dat niet mogelijk, dan wordt je wereld heel klein. Zeker op het platteland, waar mensen vaak langere afstanden moeten afleggen om ergens te komen.”

60.000 deelnemers

Het is nog niet bekend hoeveel mensen in Limburg een Dal Vrij Limburg-pas krijgen. In Dagblad De Limburger schatte het CBS onlangs dat het gaat om 60.000 personen.

GroenLinks werkt elke dag aan een groener en socialer Limburg. Een Limburg, waar ook toekomstige generaties van het goede leven kunnen genieten. De partij is met vier Statenleden vertegenwoordigd in Provinciale Staten: Thea Jetten, Eric Sol, Kathleen Mertens en Arlan Dautzenberg. Deze bestuursperiode wordt extra ingezet op betere bereikbaarheid van het platteland, behoud van de Limburgse taal en cultuur, en structurele investeringen in Parkstad.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram