Luister live

Grootste NAVO-commandopostoefening in Brunssum voltooid

22 oktober 2023

Bron: NATO

Na een intensieve trainingsperiode van elf dagen eindigde de grootste commandopostoefening van de NAVO, STEADFAST JUPITER 23, op 19 oktober 2023 op het NAVO-hoofdkwartier Joint Force Command Brunssum (JFC Brunssum).

De commandant van JFC Brunssum, generaal Guglielmo Luigi Miglietta, en zijn hoofdkwartier ontvingen deelnemers uit 17 landen en 24 andere multinationale hoofdkwartieren. In totaal hebben ongeveer 7.000 militairen en burgers deelgenomen aan de oefening. De deelnemers kregen een complex oefenscenario voorgeschoteld. De oefenlocaties waren verspreid over diverse locaties binnen het NAVO-grondgebied.

 

Deze trainingen zijn essentieel voor het NAVO-bondgenootschap. De NAVO oefent hiermee zo zijn besluit- en bevelvoeringsvaardigheden. De opdracht blijft, elke centimeter van het NAVO-grondgebied te verdedigen. De NAVO opereert niet alleen op land, ter zee en in de lucht, maar ook in de ruimte en in cyberspace (internet).

 

De oefening vond plaats onder de algemene leiding van het militair-strategische NAVO-hoofdkwartier ‘Supreme Headquarters Allied Powers Europe’ (SHAPE), in Mons, België. De trainers van verschillende NAVO-landen confronteerden de deelnemers – van soldaat tot generaal – voortdurend met uitdagingen. De oefendeelnemers werden daardoor gedwongen continue de plannen en hun acties aan te passen aan de nieuwe situaties.

Aan het einde van de oefening concludeerde generaal Miglietta: “Met STEADFAST JUPITER 23 hebben we onze vaardigheid getest om te reageren op elke mogelijke agressor, die het bondgenootschap bedreigt. Het was een vermoeiende, maar bevredigende ervaring. Ik dank mijn medewerkers en alle deelnemers voor het succesvol voltooien van deze intensieve training. We hebben bewezen dat de NAVO geschikt is om haar taak te vervullen, het verdedigen van ons grondgebied.”

 

Een commandopostoefening is een training voor hoofdkwartieren en NAVO-eenheden om hun vermogen om complexe militaire operaties uit te voeren, te testen en te verbeteren. De oefening was computergestuurd en er vonden dus geen echte troepenbewegingen plaats.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram