Luister live

Heerlen bereidt zich voor op start wietexperiment

15 december 2023

 

 

Burgemeester Roel Wever van Heerlen heeft aangekondigd dat de stad vanaf aankomende zomer zal deelnemen aan het wietexperiment, waarbij legaal geteelde hennep en hasj verkocht zullen worden in de Heerlense coffeeshops. Wever deelde dit nieuws vrijdagochtend bekend. Terwijl in Tilburg en Breda de proef reeds van start is gegaan. Ook Maastricht staat op het punt om deze zomer aan te sluiten bij het experiment.

De burgemeester is vooral geĂ¯nteresseerd in het effect van het vier jaar durende experiment op het terugdringen van overlast en criminaliteit: "Kunnen we hiermee de criminaliteit verminderen door de teelt te legaliseren?" Heerlen staat in ieder geval in de startblokken: "Het duurt al heel lang voordat we eindelijk van start mogen gaan. Binnenkort gaan we langs in Tilburg en Breda om te kijken waar zij tegenaan lopen."

Tijdens het experiment zullen de coffeeshops in de deelnemende gemeenten alleen gereguleerde wiet mogen verkopen, afkomstig van tien geselecteerde telers. Deze telers hoeven niet noodzakelijk uit de buurt te komen, zoals Wever uitlegt: "Telers konden zich inschrijven en dan wordt landelijk gekeken en onderzocht wie er mee mag doen met het experiment." Verschillende criteria, zoals het verleden van de kwekers, hun capaciteit om aan de verwachte vraag te voldoen en de kwaliteit van de wiet, worden hierbij meegenomen.

Wever benadrukt dat er strenge controles zullen zijn op de telers en het transport, evenals op alle coffeeshophouders. Hij erkent echter dat de mogelijke toename van straathandel afhankelijk zal zijn van de uitkomsten van dit experiment.

Momenteel wordt wiet illegaal ingekocht door coffeeshops, wat leidt tot criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen. De verkoop aan klanten wordt echter gedoogd. Met het wietexperiment wil de regering onderzoeken of de verkoop van hennep en hasj uiteindelijk gelegaliseerd kan worden en wat de effecten daarvan zijn op criminaliteit en volksgezondheid.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
â“’ RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram