Luister live

Hete dagen op komst: zo zorg je dat jouw hond het hoofd koel houdt

28 augustus 2024
Er komen warme dagen aan! En dan is het niet alleen goed om op jezelf te letten, maar ook op jouw huisdier. Nederlanders zijn volop op zoek naar mogelijkheden om bijvoorbeeld hun hond koel te houden, blijkt uit onderzoek van Zooplus
.
De online dierenwinkel maakte een analyse van het zoekgedrag van Nederlanders deze zomer. De zoekterm ‘hond afkoelen’ heeft bijna 5.000 zoekopdrachten per maand. Op de zoekterm ‘hond hijgen’ zit in de zomer drie keer zoveel zoekvolume als in de wintermaanden. In augustus vorig jaar piekte dit aantal naar ruim 15.000 zoekopdrachten per maand.
.
Mocht jouw hond bij warmte meer gaan hijgen, geen paniek. Anders dan bij mensen kunnen honden alleen via hun poten zweten. “Aangezien dit niet voldoende is om de temperatuur van het hele lichaam te reguleren, hijgen honden om van de extra warmte af te komen. Maar als het erg heet is, helpt dit voor honden ook niet meer”, legt Chanel van Hoof van Zooplus uit.
.
IJs voor de hond
En jij als baasje kunt je hond helpen bij het afkoelen. “Niet alleen jij hebt bij warm weer zin in een ijsje. Ook jouw hond is hier zeer waarschijnlijk dol op. Je kunt eenvoudig zelf hondvriendelijke ijsjes maken door water of bouillon te mengen met kleine stukjes hondensnoepjes of fruit zoals blauwe bessen en deze in ijsblokjesvormen te bevriezen”, zegt Van Hoof. “Als je hond snel moet afkoelen, dan is een gewone bak met ijsblokjes natuurlijk ook prima. Pas wel op dat jouw hond de ijsblokjes niet inslikt, omdat het qua temperatuurverschil gevaarlijk kan zijn voor de maag.”
.
Waterpret
Verkoeling voor jouw huisdier hoef je niet alleen uit bevroren water te halen. De tuinslang kan bijvoorbeeld voor veel plezier en koeling zorgen. "Op warme dagen is waterpret een geweldige manier om je hond koel en happy te houden”, vervolgt Van Hoof. "Zet een kinderzwembad op in de tuin of neem je hond mee naar een hondvriendelijk strand of meer. Let erop dat het water schoon en veilig is."
.
Wandelen bij avondzon
“Probeer wandelingen te plannen in de vroege ochtend of late avond als het koeler is”, legt Van Hoof uit. “Asfalt en zand kunnen overdag gloeiend heet worden, wat de poten van je hond kan verbranden. ’s Avonds is de temperatuur aangenamer en zijn de oppervlakken afgekoeld. Bovendien geniet je hond dan meer van de wandeling zonder risico op oververhitting. En als je thuis bent? Spring samen met je viervoeter even lekker onder de sproeier.”

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram