Luister live

Hoe goed ken jij de egel? Vrijdag 22 september organiseert IVN Heerlen een lezing!

1 september 2023

Het IVN Natuur Educatie Heerlen organiseert op vrijdag 22 september een lezing over de egel. De aanvang is om 19:30 uur in het IVN home, Gallusstraat 1 Heerlen/Aarveld.

De lezing
Het begint donker te worden en we horen een knorrend geluid in de tuin. Wat is dat wat daar rondscharrelt? Grote kans dat het een egel is op zoek naar voedsel! Tijdens de lezing van vanavond ga je ervaren hoe dit stekelige beestje leeft. We nemen je mee door een egeljaar, door de seizoenen heen. Ook zullen we tips geven hoe je je tuin egelvriendelijk kunt maken. De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk en gratis, een vrijwillige bijdrage is natuurlijk altijd welkom. Het aantal deelnemers is beperkt, daarom is aanmelden verplicht via: [email protected]

De egel in Nederland
Egels leven onder meer aan de randen van bossen, in parken en in dichtbegroeide tuinen. Ze komen in Nederland eigenlijk in elk landschap voor, zolang ze maar een droge en beschutte plaats hebben om te leven. Maar het is niet best gesteld met de egel in Nederland. Sinds midden jaren 90 is de populatie met meer dan 50 procent afgenomen. Het verdwijnen van het natuurlijk leefgebied en de verstedelijking, spelen daarin een belangrijke rol. In Nederland zijn egels volledig beschermd. Je mag gezonde egels niet mee naar huis nemen, niet doden en hun rust niet verstoren.

Net zoals bij heel veel andere diersoorten is de grootste vijand van de egel de mens. Egels worden vaak overreden door auto’s, maar ook land- en tuinbouwgif maakt veel slachtoffers, waaronder (biologische) slakkengif. Toch zijn egels ongevoelig voor veel giftige stoffen die voor de mens zelfs dodelijk zijn.

De egel helpen
Zodra een egel zich bedreigd voelt, rolt hij zich binnen drie seconden op tot een balletje. En dat is gelijk één van de grootste problemen. Tegen auto’s werkt een vacht vol stekels niet. Voorkomen dat ze worden doodgereden kunnen we niet, maar door je tuin zo egelvriendelijk mogelijk te maken, hoeven ze minder lange afstanden af te leggen om voldoende eten te vinden. De kans is dan kleiner dat ze een weg over moeten steken. Natuurmonumenten legt waar mogelijk natuurbruggen aan.

Je maakt je tuin egelvriendelijk door planten neer te zetten in plaats van tegels. En verder kun je het best zo min mogelijk doen. Laat blaadjes lekker liggen, daar komen insecten op af en daar zijn egels naar op zoek. Zijn er egels in de buurt of in je tuin? Zet wat egelvoer of katten- of hondenbrokken neer, zorg voor sluip-door-kruip-door gaatjes naar de buurtuinen, een gat van dertien bij dertien centimeter is al groot genoeg, zet een egelhuisje neer en de belangrijkste tip: laat ze verder lekker met rust!

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram